Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Els Premis Horta de Lleida desvelen els guanyadors de l’edició 2019

Avatar photo

Fèlix Larrosa ha participat durant la jornada en diversos actes amb motiu de la Festa dels Tres Tombs

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha dedicat la seva intervenció en l’acte de lliurament dels Premis Horta de Lleida d’aquest migdia a comprometre el suport de l’equip de Govern municipal al món rural, “per poder posar en marxa polítiques actives en les quals les noves generacions vegin un futur en l’Horta”.

“Nosaltres com a institució hem de pensar en l’Horta com un projecte col·lectiu i de futur. Un projecte d’esperança per fer possible aquelles noves activitats que volem dur a terme, per donar continuïtat generacional a les explotacions, per prioritzar l’activitat agrària i ramadera, i sobretot per posar a l’abast les eines perquè l’Horta sigui un motor permanent de transformació, de canvi i d’oportunitats”, ha dit el paer en cap, afegint la voluntat d’acompanyar els pagesos de Lleida en aquest camí.

Fèlix Larrosa ha donat aquest missatge després de sintetitzar la feina feta a l’Horta per l’equip de Govern de la Paeria durant aquest darrer mandat municipal. “Si començo a explicar totes les accions fetes, no acabaríem avui”, ha dit, agafant el fil de la intervenció anterior del regidor de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, Joan Queralt, que havia estat més extens en l’explicació dels principals acords i disposicions relacionades amb l’Horta.

“S’ha treballat en la dimensió social, cultural, econòmic i en la direcció d’estimular un territori que configura la personalitat d’aquesta ciutat. L’Horta i el riu són dos dels elements més significatius que fan que Lleida sigui una ciutat diferent, estimada i referent per tot Catalunya”, ha continuat dient l’alcalde. “I és que l’Horta permet que Lleida, a més de ser la segona capital de Catalunya, presumeixi de ser la capital de tot un territori agroalimentari que sobrepassa els límits administratius del país”.

El paer en cap ha agraït al president de l’Agrupació Cultural i Recreativa Els Pagesos, Marc Vives, l’impuls que s’havia donat a la Festa dels Tres Tombs en els darrers tres anys i l’esforç en mantenir les tradicions a l’Horta. Al mateix temps, també ha felicitat els guanyadors dels tercers Premis Horta de Lleida, que han recaigut en Antoni Chico (trajectòria) i Josep Maria Coll (innovació). El guardó amb què s’ha posat en valor la feina de la dona en el món rural ha estat per Anna Aragonès.

En finalitzar, el dinar de germanor, l’alcalde Fèlix Larrosa ha signat en el llibre d’honor de l’Agrupació Cultural Els Pagesos, davant de Marc Vives.

Festa dels Tres Tombs

La jornada festiva dels Tres Tombs s’ha iniciat aquest matí al local de la Cooperativa Agrícola Pràctica, amb l’esmorzar i concentració dels participants en la desfilada de les carrosses, carros i cavalleries pels carrers de la ciutat.

El bisbe de Lleida, Mons. Salvador Jiménez, ha presidit la missa en honor a Sant Antoni Abat a l’Església de la Sang i en finalitzar la celebració ha beneït, pans, panets, mascotes i participants en la desfilada dels Tres Tombs, que han perpetuat la tradició voltant la Creu del Terme a la cruïlla entre Balmes i Vallcalent.

En la desfilada han participat sis carrosses de diverses partides de l’Horta, tres carruatges i onze cavalleries, a més d’un bon nombre de tractors. El premi a la millor carrossa ha estat per la titulada ‘Les abelletes’, de la partida de Vallcalent.

En finalitzar la desfilada, els participants han assistit al lliurament dels Premis Horta de Lleida i al dinar de germanor al local de Mercolleida.

Els premiats

Antoni Chico, Josep Maria Coll i Anna Aragonés han estat els guanyadors de la 3a edició dels Premis Horta de Lleida que convoca la Paeria per reconèixer aquelles persones, entitats o iniciatives que treballen o han treballat pel desenvolupament de l’Horta de Lleida, tant des de l’àmbit agrari i cultural, com per qualsevol altre aspecte.

Antoni Chico ha estat el guanyador del Premi al reconeixement de la trajectòria de promoció i desenvolupament de l’Horta de Lleida. “Un home que ha fet de pagès tota la vida i sempre ha estat molt vinculat a l’Horta des del món associatiu, el cooperativisme, el sindicalisme i fins i tot institucional, com a regidor a la Paeria”, segons l’acta del jurat.

Josep Maria Coll ha estat guardonat amb el Premi a la innovació en l’activitat a l’Horta com a “precursor de l’agricultura ecològica”.

Els premis també han establert aquest any una menció especial a les candidatures de projectes liderats per dones, àmbit en el qual ha guanyat Anna Aragonès. “Una dona que està desenvolupant un projecte lligat a l’Horta per mitjà de la seva empresa familiar, que destaca per treballar el producte de proximitat i la seva comercialització”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Manel Masià, candidat a l’alcaldia d’Amposta per ‘Junts per Amposta’: “Presentarem un projecte renovat i amb molta ambició”

Notícia següent

Pere Vila demana que s’actuï per convertir l’aeroport de Girona en un reforç d’El Prat

Notícies relacionades