Concentració a Lleida contra els abusos sexuals denunciats a l’Aula de Teatre

Asseguren que, tot i que per a la justícia els casos han prescrit, seguiran lluitant perquè no quedin en l'oblit

Una setantena de persones concentrades contra els abusos sexuals denunciats a l'Aula de Teatre de Lleida. ACN

Una setantena de persones s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a Lleida per denunciar els abusos sexuals que diverses alumnes de l’Aula de Teatre van denunciar haver patit durant 20 anys. L’acte l’ha organitzat la Forja, amb la col·laboració de Dones a Escena, Arran, Ofni i el Casal Popular de Joves de Lleida per donar suport a les víctimes. Una estudiant de l’Aula de Teatre, la Rose, ha explicat que, tot i que per a la justícia els casos hagin prescrit, seguiran lluitant perquè no quedin en l’oblit. Durant la concentració s’han sentit crits com ara ‘I què sabia jo, era el meu professor’, ‘Això no és teatre’, ‘Els abusos sexuals no s’obliden, que algú m’expliqui perquè prescriuen’ o ‘Mort als violadors que es fan dir professors’.

A la concentració han assistit alumnes de l’Aula de Teatre, alguns professors així com polítics, representants d’entitats i persones particulars que han volgut donar el seu suport a les víctimes. Durant l’acte, cinc noies han llegit un manifest per denunciar els fets i demanar que el masclisme surti de tots els àmbits de la vida pública i privada. “Prou jugar amb la innocència i prou amb els monstres”, ha llegit una de les noies, mentre que una altra reclamava “prou de fer-nos interpretar masturbacions. No és no. I això no és teatre”, concloïa.

La fiscalia va arxivar el març de 2019 el cas dels suposats abusos sexuals perquè els fets havien prescrit. El cas, però, va tornar a l’atenció pública quan una desena d’alumnes van relatar a finals de maig els presumptes abusos per part del qui va ser director i professor del centre, Antonio G., i d’un altre professor, Rubén E. Els seus testimonis apunten que el director hauria abusat de diverses noies d’entre 15 i 18 anys, durant 20 anys, fins la seva marxa del centre el juliol de 2019.

Arran de les denúncies presentades el 2018, altres alumnes van explicar els seus casos. Alguns encara no han prescrit però alguna d’elles explicava que els casos més recents s’haurien de denunciar com a “males praxis”, no com a abusos, i la pena no seria la mateixa. Tot i això, asseguren, seguiran lluitant perquè es faci justícia i evitar que casos com aquests es repeteixin.