Centenars de persones es manifesten a Lleida contra el racisme

La concentració ha derivat en una marxa fins davant la subdelegació del govern espanyol

Imatge de la pancarta que ha encapçalat la manifestació anti racista de Lleida. ACN

Unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat a la concentració que s’ha fet aquest diumenge al matí a la plaça de la Paeria de Lleida en memòria de George Floyd i per denunciar el racisme que hi ha a les terres de Lleida, i en especial, amb els temporers de la campanya de la fruita. La concentració, però, ha derivat en manifestació pels carrers de la ciutat i ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol. Els manifestants culpabilitzen l’Ajuntament de Lleida de permetre que els temporers que arriben a la ciutat hagin de dormir al carrer. Tot i això, consideren que el govern espanyol, amb la llei d’estrangeria, és el principal culpable “d’ofegar els immigrants”, segons ha dit l’activista Nogay Ndiaye.

La protesta convocada per la Comunitat Negra, Africana i Afro-descendent a Espanya (CNAAE), ha començat amb un minut de silenci en record a George Floyd, el ciutadà afro-americà que va morir asfixiat a mans de la policia de Minneapolis. Tot seguit, els concentrats, que s’havien agenollat, s’han tornat a posar de peu al crit de “no puc respirar”, abans de passar a la lectura d’un manifest i els parlaments. També han cridat consignes com “Black Lives Matter, “no justice, no peace” o “regularització ja”.

Posteriorment, la concentració ha derivat en una marxa pels carrers de la ciutat. La manifestació, encapçalada amb una pancarta amb el lema ‘Racisme ni aquí ni enlloc’, ha transcorregut pels carrers del Carme i del Cardenal Molins fins arribar a l’estació de tren Lleida-Pirineus. Un cop allí, la marxa ha continuat per la Rambla d’Aragó fins arribar davant la subdelegació del govern espanyol, on els convocats han reprès els parlaments. Finalment, la protesta ha finalitzat amb la interpretació de la cançó ‘Redemption Song’ de Bob Marley, a càrrec del cantant del grup Koers, Kelly Isaiah.

La gran majoria dels participants a la concentració han fet ús de la mascareta, encara que en molts moments, sobretot durant la manifestació pels carrers de la ciutat, no s’han respectat les distàncies de seguretat.

En els parlaments, els convocants han denunciat el “racisme estructural i social” que hi ha a les terres de Lleida. Un racisme que, segons han afegit, es perpetua amb l’ajuda de la Paeria i del govern espanyol, motiu pel qual la manifestació s’ha concentrat en aquests dos punts.

Segons l’activista Nogay Ndiaye, la Paeria “fa molts anys que mira cap a un altre costat en les qüestions racials”. Segons ha dit, això queda demostrat per la situació en què es troben “des de fa més de 20 anys” els temporers que arriben a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita. També ha parlat de la segregació escolar que hi ha la ciutat i de les dificultats que té la població migrant per accedir a l’habitatge. En aquest sentit, Nogay ha dit que en les darreres setmanes aquest racisme s’ha accentuat amb el tema dels temporers, després que l’activista denunciés fa uns dies que els hotelers i llogaters de la ciutat es neguen a acollir els temporers que hi ha dormint als carrers de la ciutat malgrat que hi ha els diners per pagar aquests espais. “L’ajuntament és responsable de no fer res davant d’aquest racisme i de la vulneració de drets”, ha afirmat. A més, l’activista també ha criticat el pavelló que la Paeria ha habilitat per acollir un centenar de temporers, el qual, ha dit, s’assembla més a un camp de refugiats que a un alberg de temporers.

Tot i això, Nogay Ndiaye ha assenyalat el govern espanyol com el “màxim responsable” de la situació que viuen les persones immigrants al país. “És qui està ofegant els immigrants amb la llei d’estrangeria i les lleis racistes que han de patir i sofrir els immigrants”, ha dit.

Finalment, l’activista s’ha mostrat “molt enfadada i molt contenta” per la protesta que s’ha viscut aquest diumenge a Lleida. Per una banda, ha dit que està enfadada perquè, a més del racisme, a la ciutat encara hi ha unes 200 persones temporeres que dormen al carrer. La part positiva, ha dit, és que per primer cop a Lleida s’ha viscut “una manifestació multitudinària on la majoria de la població negra s’ha bolcat i ha fet pinya” per denunciar una situació que afecta tothom.

“Connectar el racisme amb la campanya de la fruita ens indigna”

Fins a la protesta d’aquest diumenge també s’hi han apropat representants del sindicat agrari d’Asaja i l’alcalde de l’ajuntament d’Alcarràs, Manel Ezquerra, qui ha demanat “no generalitzar” les situacions de racisme denunciades per diversos col·lectius. Ezquerra ha assegurat que les explotacions agràries familiars tracten els seus treballadors “d’una manera molt digna” i ha dit que aquestes també paguen el salari que marca el conveni. Per aquest motiu, ha dit que se sent “indignat d’una manera profunda” quan s’intenta connectar el racisme amb la campanya de la fruita. Ezquerra ha recordat que a Alcarràs hi ha 56 nacionalitats i que la immigració representa el 40% de la població. “Portem molts anys treballant per evitar el racisme i al municipi es tracta tothom per igual”, ha remarcat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Centenars de persones criden contra el racisme a Girona

Notícia següent

La Creu Roja Tarragona incorpora més d’un centenar de socorristes per a les platges

Notícies relacionades