Apliquen un nou tractament per eliminar les pintades de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Els treballs els porta a terme d'un especialista en conservació i restauració de béns culturals

Imatge dels treballs per netejar les pintades de la façana de l'IEI de Lleida. CEDIDA

Un especialista en conservació i restauració de béns culturals està aplicant un tractament per netejar les pintades que van aparèixer l’11 de setembre a la façana de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Es tracta d’unes pintades fetes amb esprai, l’una vermella i l’altra negra, i situades a banda i banda del portal d’accés. És la segona actuació que es fa amb aquest objectiu, després que ja s’intentessin eliminar aplicant decapant industrial i aigua a pressió. Els resultats, però, no van ser òptims i només van dissoldre les parts més superficials de la pintura, deixant restes importants dins el porus del suport petri. La previsió és que els treballs, que van començar dijous, s’enllesteixin aquest divendres, si la humitat ho permet.

Aquesta actuació es fa aplicant una tècnica d’eliminació que combina una aplicació de Ciclometicona D5 per crear una barrera semipenetrable a la zona de les pintades; un posterior ús d’acetona gelificada, i la posterior remoció i retirada del producte amb raspalls de pues de niló i cotons impregnats amb el mateix dissolvent. Finalment, es fa un tractament a base de veladures cromàtiques amb aigua de calç i pigments minerals per unificar cromàticament les zones de la façana afectades per les pintades.

Des de l’IEI han explicat que, en principi, està previst que l’actuació s’acabi aquest divendres, tot i que dependrà del grau d’humitat que tinguin les pedres, una qüestió que podria allargar alguns dies més l’aplicació d’aquesta tècnica.

El tractament de neteja aplicat es basa en l’experiència obtinguda en una intervenció anterior a l’IEI, quan es van haver d’eliminar de la mateixa façana unes pintades vandàliques fetes entre el 28 de febrer i l’1 de març d’enguany.