Alumnat de la Casa d’Oficis de l’IMO crea guarniments de Nadal per a la ciutat

El projecte ha permès els alumnes adquirir coneixements pràctics sobre fabricació mecànica i soldadura

L’alumnat treballador de l’especialitat formativa Soldadura per oxigàs i Soldadura Mig/Mag del programa Casa d’oficis Treball als Barris, gestionat per l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), ha fabricat 2 estructures metàl·liques simulant paquets de regal que formaran part del guarniment nadalenc a Lleida.

Una d’elles ja s’ha instal·lat en la plaça Sant Francesc. Aquesta actuació ha estat iniciativa de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats i de la Secció d’Electricitat del Departament de Projecte i Obres. Hi han participat 8 alumnes treballadors d’aquest programa que subvencional el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya).

Cada estructura es composa de 5 panells desmuntables que donen forma a un cub de 3 metres d’amplada, 3 metres de profunditat i 3 metres d’altura. Inclouen una llaçada a la cara superior. A dues cares laterals disposen d’un pas per poder accedir al seu interior. Per a la seva fabricació s’ha utilitzat perfileria d’alumini i s’ha folrat amb malla electrosoldada per facilitar el guarniment amb les llums de Nadal.

Aquest projecte ha permès als joves adquirir els coneixements pràctics de treballs amb perfils d’alumini i soldadura semi-automàtica MIG i TIG, així com altres operacions bàsiques de fabricació mecànica, com són processos de corbat, pràctiques de tall, realització de rosques i reblats, entre d’altres.

Programa Casa d’Oficis

El programa Casa d’Oficis està adreçat a aturats entre 16 i 29 anys i té per objectiu millorar l’ocupabilitat dels joves en situació d’atur. Durant 12 mesos s’estaran formant professionalment amb l’ocupació de soldadura, combinant la formació i el contracte laboral. A partir del mes de gener, l’objectiu és la inserció laboral en empreses relacionades amb l’ocupació de soldadura.

La Casa d’Oficis Treball als barris 2021 és un projecte que compta amb 4 especialitats formatives: Soldadura per oxigàs i soldadura MIG/MAG, Pintura decorativa en construcció, Fusteria i Operacions auxiliars de treballs de paleta. L’objectiu és millorar el mobiliari i els espais públics municipals dels barris de la Mariola, Centre Històric i Noguerola, que forma part de l’actuació Manteniment i reparació d’instal·lacions municipals.

La característica que es destaca d’aquest programa de formació-treball és que, durant els 6 primers mesos, l’alumne treballador rep una beca del Servei d’Ocupació de Catalunya i els 6 mesos restants té un contracte laboral de formació.

El projecte s’adreça a joves residents als barris Mariola, Centre Històric i Noguerola/Portal de Magdalena, encara que excepcionalment es pot autoritzar la participació de persones no residents en aquests barris.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del “Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris”.