Alcarràs demana mesures per combatre la plaga de conills que malmeten cultius agraris

L'Ajuntament reclama l'actuació "directa" d'Agricultura o bé que concedeixi "permisos especials" als caçadors locals

L’Ajuntament d’Alcarràs (Segrià) ha demanat al Departament d’Agricultura que prengui “les mesures adients”, davant “l’extraordinària” proliferació de conills al terme durant els darrers mesos. En aquest sentit, el consistori demana que es duguin a terme accions des de la pròpia conselleria o bé que concedeixi “permisos especials” als caçadors locals per reduir la presència d’uns animals que malmeten les produccions agràries -especialment fructícoles- que són base de l’economia de la població i arriben, fins i tot, a atacar els arbres, segons ha assenyalat l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés.
Jordi Janés ha indicat que es tracta “d’uns conills molt nombrosos i agressius, fins i tot, amb els arbres”. “Rosseguen, inclús, les branques i aquest fet comporta la mort dels arbres atacats i condiciona de manera molt negativa el futur de les plantacions”, un fet que, “posa en risc el futur de moltes explotacions i el pa de cada dia de moltes famílies”, ha remarcat l’alcalde d’Alcarràs.

Janés ha assenyalat que aquesta situació suposa “un problema” i ha explicat que, en els darrers mesos, l’Ajuntament està rebent nombroses queixes de veïns pagesos en aquest sentit. Per això, ha reclamat actuacions a través de la carta que ha enviat als serveis territorials d’Agricultura a Lleida i als Agents Rurals. “Cal una actuació decidida contra aquesta plaga”, ha defensat. Així, l’alcalde ha plantejat que Agricultura dugui a terme accions directes o, si s’escau, concedeixi “permisos especials” als caçadors locals, que “han de poder actuar dins de les àrees de caça que hi ha acotades i, també, dins d’altres durant la temporada que es consideri adient i en els horaris que es consideri oportú per tal d’aturar definitivament la proliferació de conills”.

Prop de 600 treballadors (prop d’un 15% de la massa laboral d’Alcarràs) desenvolupen de manera fixa la seva feina dins del sector agrari, segons dades de l’Idescat, però la importància de les explotacions agràries va més enllà d’aquesta dada, perquè l’agricultura el sector és “motor” de l’economia local i, durant la campanya, requereix de milers de treballadors estacionals, ha exposat l’alcalde.