Lleida vol un cos d’inspecció per garantir el bon ús de l’espai públic

Es crearà també una comissió jurídica per revisar i actualitzar les ordenances, perquè siguin més entenedores i transparents, i per definir la tipologia de les infraccions i el règim sancionador

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El govern municipal de Lleida proposarà la creació d’un cos d’inspecció per actuar d’una manera més contundent davant l’incivisme a la ciutat. El paer en cap, Fèlix Larrosa, s’ha reunit aquest dimecres amb la tinent d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Espai Agrari i Sostenibilitat, Begoña Iglesias, i amb la regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón, així com amb tècnics/es de les diferents àrees per avançar en la modificació de les ordenances municipals que tenen a veure amb l’espai públic.

Larrosa ha assegurat que és una qüestió molt transversal i que cal coordinar-ho amb les parts implicades. Per això, ha indicat que la creació d’aquest cos d’inspecció ha de servir per garantir el bon ús de l’espai públic i per afavorir la relació de la ciutadania amb el seu entorn.

Fins que es posi en marxa aquest cos d’inspecció, l’alcalde ha explicat que de forma transitòria s’assignarà aquestes responsabilitats a tècnics municipals. Serà un equip format per una quinzena de persones de diversos departaments vinculats a l’àmbit del civisme, com educadors ambientals, agents cívics, etc. L’equip serà coordinat per l’àrea de Medi Ambient, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, i farà la supervisió, el seguiment i la denúncia de les activitats incíviques per al compliment de la normativa.

L’alcalde ha assenyalat que es crearà també una comissió jurídica assessora per estudiar i revisar les diferents ordenances. En la reunió d’aquest dimecres, s’ha acordat iniciar el procés de modificació, que s’orientarà en dues direccions: d’una banda, per fer-les més entenedores i comprensibles per a tothom, i de l’altra, perquè es defineixi un marc normatiu únic que faciliti la seva interpretació, la divulgació i el compliment. En aquest context, s’ha d’incloure el règim sancionador per a les possibles tipologies.

Larrosa ha remarcat que els tres eixos bàsics de l’acció de l’equip de govern, per progressar en la convivència i en el terreny del civisme a la ciutat, que són: el pla de xoc de la neteja; la modificació de les ordenances municipals i la redacció del Pacte del Civisme, que ha de comptar amb la participació ciutadana.

L’alcalde ha recordat algunes decisions que s’han engegat, com la campanya de manteniment i neteja intensiva del Barri a Barri, que es reprendrà al setembre seguint el calendari previst. Entre altres accions a emprendre, hi ha la posada en funcionament de les patrulles de paisà, la revisió de perfil dels agents cívics o demanar la col·laboració amb la FECOM i la Federació d’Hostaleria en matèria de neteja i de compliment de la normativa.