Lleida, segona ciutat que compta amb un protocol per enjardinar escocells

Avatar photo
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha explicat que qui vulgui participar haurà de demanar autorització a l’ajuntament i es responsabilitzarà del manteniment
FOTO: Daniel Hurtado / El portaveu de l’associació Escocells Lleida, Sergi Cardona; l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presentat avui el protocol i guia per a la naturalització i plantació d’escocells de la ciutat amb el que Lleida es converteix en la segona ciutat catalana, juntament amb Barcelona, en tenir una regulació en la implantació dels escocells i que permetrà a qualsevol ciutadà ser un agent actiu en l’embelliment de la ciutat.

L’alcalde de Lleida s’ha mostrat molt orgullós per aquest nou protocol, signat per la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias, juntament amb integrants de l’Associació Escocells Lleida.

“Avui estic molt orgullós de ser alcalde de Lleida perquè tinc associacions com els escocells que contribueixen a la promoció dels valors de la ciutat, de convivència, de civisme i d’embelliment, i que també fan d’agents de fiscalització perquè ens recorden el que hem d’anar fent”, ha dit Larrosa.

Segons l’alcalde, la gestió dels espais verds “han de contribuir al foment de la biodiversitat, a la naturalització de les ciutats, a la formació d’una infraestructura verda perquè els espais urbans siguin més sostenibles, ecològics i més bonics”. 

Des de ja fa uns mesos, l’Associació Escocells Lleida es dedica a millorar els escocells en diferents barris, amb actuacions fins ara a la Bordeta i la Mariola, que consisteix en la plantació de plantes i flors en aquests escocells per a promoure la biodiversitat urbana i la cura compartida de l’espai públic. 

En aquest sentit, l’alcalde ha explicat quines són les plantes que no es podran ficar en els escocells, com ara arbres, plantes amb punxes, plantes invasores o comestibles, entre d’altres, a més de la prohibició de la utilització de glifosat, que ha generat que els escocells hagin brotat sense ordre, i “allò que semblava una cosa lletja, passarà a ser una cosa endreçada i bonica”.

A través d’aquest protocol, s’explica com has de tenir aquesta autorització per poder fer una plantació en un escocell, quins són els criteris que s’han de seguir per aquesta utilització, quines són les plantes que es poden utilitzar i quines no. Larrosa ha explicat que, des de l’Ajuntament, tenen diverses responsabilitats.

“La primera, empoderar a l’associació perquè faci aquest voluntariat d’explicació i acompanyament a col·lectius o persones que vulguin participar en aquest projecte. Tenen la responsabilitat també de ser garants de què tot funciona com ha de funcionar. I sobretot, tenen el desig de ser un element essencial en aquesta fase d’acompanyament i sensibilització respecte a la ciutadania”, ha dit Larrosa.

En definitiva, un bon quadern de ruta i una bona agenda perquè diu que es pot fer i què no en funció d’on estigui aquell escocell. Un protocol que explica com sembrar les llavors, com fer el manteniment, i tot el procés de plantació. A més, l’Ajuntament de Lleida facilitarà tot el material necessari per a procedir a la implantació d’aquell escocell. 

@Assembl_Bordeta

Aquest material consta d’estaques, cordes de protecció i la identificació de les flors plantades.

L’alcalde ha destacat que “qui faci el tràmit, vol dir que es responsabilitza i assumeix la cura d’aquell espai. I això és arribar a l’excel·lència. Si els lleidatans i lleidatanes volen fer-se càrrec d’aquell escocell, això és arribar a l’excelència del compromís dels ciutadans i ciutadanes”.

D’altra banda, el portaveu de l’Associació Escocells Lleida, Sergi Cardona, ha exposat el treball que porta duent a terme l’associació des de fa un any on es va detectar que als carrers de la ciutat faltaven al voltant de 3.000 arbres.

Cardona ha exposat els diversos problemes que es troben en els escocells, com l’excés d’orina de gossos o la deixadesa per falta de reg.

A més, ha explicat que els escocells amb plantes i flors fa que els veïns i veïnes siguin més responsables amb l’espai públic, i permeten que aquella terra sigui permeable i, per tant, absorbeixi l’aigua de la pluja.

“Actualment, els arbres estan rebent més litres d’orina que no d’aigua, i molts arbres han mort per l’excés d’orina. Per això fem aquesta acció d’enjardinar els escocells amb quatre estaques i una corda per garantir que aquell gos no aixeca la pota. Estem molt orgullosos que l’Ajuntament llanci aquest protocol i esperem que doni molta vida a la nostra ciutat”. 

Finalment, Larrosa ha volgut explicar que durant aquest any 2024 es farà una important inversió per arribar a les 800 unitats replantades d’arbres. “La nostra obsessió és reposar aquells escocells amb trama urbana que estan buits, i tornar a donar aquestes sensacions d’ombra, de protecció, de fer aquests senders verds al llarg de la ciutat. Que hi hagi un protocol permetrà que l’Ajuntament tingui un registre de totes aquelles accions que es fan”.

Segons la dada facilitada per l’associació d’escocells, actualment a Lleida hi ha 45.000 escocells entre els buits i plens. “Imagineu 45.000 escocells amb flors a Lleida. Sortiríem a tots els llibres de paisatge urbà del món”, ha afirmat Larrosa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El servei de Patis Oberts no funcionarà aquest cap de setmana a Tarragona

Notícia següent

Comença la recollida Porta a Porta a Cunit

Notícies relacionades