Lleida se solidaritza amb La Marató amb desenes d’activitats presencials i virtuals

Una desena d'entitats organitzen una jornada matinal a Mollerussa amb mercadet i un tió per als infants

Una de les parades del mercadet que s'ha fet a la plaça Manuel Bertrand de Mollerussa en motiu de La Marató de TV3.
 Les comarques de Lleida s’han sumat un any més als actes de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, enguany dedicada a la covid-19. Les mesures de seguretat per frenar la pandèmia han fet adaptar les activitats i algunes poblacions han optat per fer actes virtuals, mentre altres han continuat amb el format presencial.
És el cas de Mollerussa, que aquest matí organitza una matinal solidària a la plaça de Manuel Bertrand amb mercadet i un tió per als més petits. Hi participen una desena d’entitats, la meitat respecte anteriors edicions. Tot i això, els organitzadors es mostren satisfets de la resposta de les associacions i diuen que l’important “és ser-hi”.
“Mollerussa per La Marató” és el nom que des de fa uns anys aixopluga les activitats que la capital del Pla d’Urgell organitza per recaptar diners per La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Es tracta d’una jornada que acostuma a aplegar centenars de persones però que enguany, degut a les restriccions per frenar la covid-19, compta amb la meitat d’entitats participats, una desena.

Des de les 10 hores del matí i fins les 14 hores, s’ha organitzat un tió per als més petits i un mercadet on es poden comprar manualitats, mascaretes solidàries, joguines i esmorzar al ritme del disc de la Marató d’enguany. Ramon Solé, president de l’associació Amic Mollerussa i Cultura (A2mic) que coordina les activitats de La Marató, ha explicat que malgrat que moltes de les activitats previstes no s’han pogut fer, “l’important és participar”. Sobretot en una edició “tant especial” com la d’enguany, que interpel·la tothom.

En el mateix sentit s’ha expressat el Guillem Hiller, un dels pares de l’Escola Pompeu Fabra, que enguany torna a col·laborar amb La Marató a través de la venda de joguines. “Col·laborem cada any i aquest és un any que toca a tothom”, explica.

Actes arreu de la demarcació

Bona part dels municipis de la demarcació fan activitats solidàries per contribuir a la investigació del virus. En alguns municipis els organitzadors s’han decantat per adaptar els formats a la situació actual i limitar els aforaments, mentre altres s’han decidit per traslladar les activitats a Internet.

Per exemple, l’Associació FADES de Ponent ha realitzat un joc de preguntes sobre la plana de Lleida a través de WhatsApp. A Tàrrega s’havia programat un bingo i vermut solidari a la plaça de les Nacions Sense Estat que, finalment, s’ha fet a través d’Instagram per l’augment de casos a la ciutat.

Pel que fa trobades presencials, Cervera ha organitzat una caminada de 16,5 quilòmetres per les rodalies de la ciutat i al pavelló de l’Oli de les Borges Blanques s’ha projectat el documental ‘100 dies’, que recull testimonis que van viure els gairebé cent dies que va durar l’estat d’alarma a diversos centres residencials. Per la seva banda, Balaguer ha canviat les activitats que cada any organitzava a la plaça Mercadal per dues propostes: un Caga Soca de Nadal adreçat als infants i un concert de l’Orquestra Maravella al Teatre Municipal.

Una de les accions noves i destacades d’enguany però, ha estat la venda de mascaretes solidàries i d’accessoris per mascaretes, com ara cintes i fundes. Aquest diumenge se n’han posat a la venda a Lleida, Balaguer, Bellcaire d’Urgell (Noguera), Gerb (Noguera) o Torregrossa (Pla d’Urgell), entre altres municipis.

El Pirineu també es bolca amb la Marató

Les comarques del Pirineu també s’han sumat als actes en motiu de la Marató. Aquest diumenge s’han organitzat botifarrades populars a les estacions d’esquí d’Espot i de Port Ainé, mentre que aquest dilluns Baqueira-Beret va organitzar una carrera solidària d’esquí i snowboard i Boí Taüll va fer una xocolatada solidària i una activitat amb raquetes de neu.

Altres entitats, com és el cas de l’associació Veïns de la Vall Fosca i Amics de la Marató (Pallars Jussà) també s’han decantat per la venda de mascaretes, que durant tot el diumenge es poden adquirir als diferents establiments de la vall.