Dimarts, 14 de gener de 2025
És notícia

Lleida, responsabilitat compartida per una ciutat neta

Avatar photo

Mantenir neta una ciutat és una responsabilitat compartida entre els ciutadans i el servei de neteja municipal. La col·laboració ciutadana, per tant, és necessària per mantenir una bona imatge de la ciutat, que estigui neta, endreçada, que no faci pudor, i per evitar accidents a causa dels residus. Tot i que Lleida ha treballat de valent en els últims anys per tenir una ciutat neta, amb el Pla de Millora de l’Espai Públic 2022-23 aprovat per l’antic mandat, és innegable que passejar de vegades per segons quins indrets de la ciutat resulta, com a mínim, desagradable.

“Lleida ha de ser una ciutat de valors i un dels valors que la ciutat ha de tenir és el compromís dels lleidatans i lleidatanes amb la seva pròpia ciutat, i per això ens posem a treballar de valent, per un costat netejant més, però per l’altre sobretot no embrutant tant”, va dir l’alcalde Fèlix Larrosa fa una setmana en la posada en marxa de la nova brigada d’inspecció de les escombraries abandonades al carrer.

L’Ajuntament de Lleida va posar en marxa el passat dijous aquesta brigada d’inspecció, un nou servei orientat a combatre la problemàtica que ocasionen els residus abandonats al carrer, especialment al costat dels contenidors, per la neteja i la bona imatge de la ciutat. Aquesta brigada està formada per quatre educadors ambientals i vuit agents cívics que es dediquen a detectar i revisar les bosses d’escombraries, cartrons i residus voluminosos abandonats per tal d’identificar i denunciar les persones responsables d’aquesta conducta, que està tipificada com a infracció a l’ordenança municipal de la neteja viària i de la gestió dels residus. El sistema s’avaluarà de forma quinzenal i al febrer de l’any vinent es farà un primer balanç global sobre l’evolució del servei. Segons l’alcalde, Lleida està treballant per fer una revisió global de la normativa municipal relacionada amb el civisme, que afecta diverses ordenances, per actuar millor en aquest àmbit. “Per un costat hem reforçat els serveis de neteja, canviat el model de gestió i avançat en el programa Barri a Barri, i això vol dir que hem començat a netejar més, però per un altre costat hem de fer el possible perquè la ciutat s’embruti menys”.

Una altra de les iniciatives impulsades a la ciutat per combatre aquesta brutícia als carrers de Lleida, és l’anomenat programa “Barri a Barri”, un projecte on 35 operaris realitzen tasques de neteja en carrers i places, embornals, contenidors, fanals i mobiliari en diferents barris de la ciutat. El primer barri on es va actuar va ser el de la Bordeta, on també es va fer neteja de pintades i retirada de cartells, la revisió de les fonts, vàlvules, boques de reg i hidrants i la revisió i neteja del mobiliari urbà (bancs, jocs infantils, senyals, fanals…). Amb el “Barri a Barri” l’Ajuntament de Lleida realitzarà aquestes tasques a fons periòdicament a tots els barris de la ciutat. La campanya es va iniciar el juliol i, des de llavors, ha arribat al Secà de Sant Pere, Mariola, Centre Històric, Raimat, Templers-Instituts, Joc de la Bola, Pardinyes, Camp d’Esports-Onze de Setembre, Cappont, Príncep de Viana-Noguerola, Ronda-Clot i Balàfia.

Mantenir una ciutat neta no ha de ser fàcil, sobretot per l’incivisme i la brutícia que de vegades s’observa en alguns carrers, barris o zones del voltant. És habitual trobar contenidors plens d’escombraries i que, de vegades, s’acumula durant dies. Ho ha denunciat en nombroses ocasions el portaveu del PP a la Paeria de Lleida, Xavier Palau, on a través d’imatges compartides a la xarxa social “X” s’observa l’acumulació de brossa en algunes zones i contenidors de la ciutat.

Un altre dels problemes més actuals i preocupants a Lleida és el tema dels abocaments il·legals, on l’Ajuntament ho està intentant controlar a través de la nova policia de proximitat. Una nova estructura de la Guàrdia Urbana que està formada per 32 agents, a més dels comandaments, i està distribuïda en 6 districtes diferents de la ciutat: Centre Històric, Eix Comercial, zona que engloba els barris de Cappont, Bordeta, Magraners; zona que engloba els barris de Pardinyes, Balàfia, Secà de Sant Pere i Llívia; zona que engloba els barris de la Mariola, Turó de Gardeny, Camp d’Esports, Ciutat Jardí, Pius XII-Universitat, Zona Alta-Ricard Viñes, Clot de les Granotes, Escorxador i Instituts-Sant Ignasi, i l’Horta de Lleida. La nova unitat de policia de proximitat treballa en torns de matí i tarda, de forma fixa de dilluns a divendres.

Aquest mateix dilluns, la Guàrdia Urbana de Lleida va denunciar quatre abocaments il·legals més, tres a l’Horta i un al centre de la ciutat. En aquest sentit, la policia de proximitat va identificar les persones autores dels fets i es van obrir els corresponents expedients sancionadors. Dels tres abocaments il·legals a l’Horta de Lleida, un es va localitzar al camí de Montcada i els altres dos a la partida Quatre Pilans. En aquest últim cas, a més, es va requerir als autors dels fets que netegessin el terreny. El quart abocament no controlat es va detectar al carrer Vallcalent.

Amb aquests abocaments incontrolats, s’està reforçant la vigilància a través d’aquesta policia de proximitat, i des de l’Ajuntament de Lleida s’està treballant per fer una revisió global de la normativa municipal relacionada amb el civisme. El mateix alcalde va dir fa uns dies que “es revisarà l’Ordenança de Civisme per endurir les sancions a les persones que no respectin la ciutat“. Ara, serà qüestió de trobar i mantenir el civisme que es necessita dins d’una ciutat per tal de tenir els seus carrers i zones verdes netes amb la col·laboració de tots els implicats, institucions i ciutadania.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Port Tarragona, referent en la logística de vehicles

Notícia següent

Un home que va ser apunyalat al Raval té por de sortir al carrer

Notícies relacionades