L’Ajuntament de Lleida, a través de l’Àrea de la Dona de la Regidoria de Polítiques Feministes, ha aconseguit una subvenció de 607.546 euros pel projecte ‘Pacte Local Contra les Violències Masclistes al municipi de Lleida’. Es preveuen cinc objectius entre els quals figuren l’elaboració del projecte de creació d’un nou Casal de la Dona o la iniciativa ‘Barris Violeta’ per conèixer la percepció de seguretat de les dones als seus entorns quotidians. D’entre els 196 projectes presentats, el de Lleida és el que ha aconseguit una major subvenció que atorga el Departament d’Igualtat i Feminismes del Govern. El conjunt d’accions plantejades s’han de materialitzar durant l’any que ve.
La tinent d’alcalde Carme Valls ha concretat que les dones configuren el 50,5% de la població a Lleida i que, segons dades del Departament d’Interior, el segon semestre d’enguany hi ha hagut 480 víctimes per violència de parella, 3 per matrimonis forçats, 2 menors d’edat i 3 per mutilacions genitals femenines. En aquesta línia, Valls ha emmarcat la importància d’aquest nou Pacte Local perquè cal insistir en què la violència masclista contra les dones és de “caràcter estructural” i conseqüència directa de la discriminació de les dones vers els homes en “tots els àmbits de la vida personal i social”. Per tot plegat, segons la regidora, “no hi ha excusa” i per això s’ha de cercar aquelles àrees d’actuació que més incideixen en les violències masclistes i en els processos de recuperació de les dones que la pateixen.
La directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, ha afirmat que l’eliminació de les violències masclistes és una prioritat del Govern i que el projecte de Lleida és exemplar perquè compleix completament l’objectiu que no fossin “accions puntuals sinó un projecte global”.
El Pacte Local contra les violències masclistes al municipi de Lleida’ s’estructura en 5 objectius generals que es concreten en: desnaturalitzar els mandats de gènere i les falses creences sobre les violències masclistes; enfortir el compromís i la pro activitat comunitària amb la lluita contra les violències masclistes; potenciar que les dones de totes les edats es facin seus els espais físics, virtuals i simbòlics; facilitar l’autoidentificació i la detecció de les violències masclistes i l’accés a la Xarxa d’abordatge en situacions de violències masclistes; i en cinquè lloc, promoure la cura comunitària davant les violències masclistes.
Al seu torn, es despleguen, amb caire específic, 14 línies de treball i projectes que es desprenen de cadascun dels objectius generals. D’aquesta manera, entre altres, en el nivell de mandats de gènere es desenvoluparà un projecte pilot de recerca de dades amb intel·ligència artificial sobre violències masclistes contra les dones al municipi de Lleida, amb especial incidència en les violències digitals i també es realitzarà un diagnòstic sobre la realitat de les dones a Lleida.
També es preveuen accions per a la detecció i accés als serveis com ara ampliar i millorar el servei de Punt Lila, incorporant-hi una furgoneta de lloguer com a ‘Espai Segur’ per atendre les dones que hagin patit qualsevol tipus d’agressió. Així mateix, també es crearà una web municipal específica que informi a la ciutadania dels progressos en el pacte i que aglutini tota la informació sobre projectes, activitats i serveis en relació a les violències masclistes.