Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Lleida reivindica les seves oportunitats d’inversió en una jornada a Barcelona

Avatar photo

Lleida es reivindica com una terra d'oportunitats per invertir

Lleida es reivindica com una terra d’oportunitats per invertir, amb una situació geoestratègica “immillorable”, especialitzada en el sector agroalimentari i la bioeconomia i amb potencial logístic. La plana major de les autoritats de Ponent ha mostrat unitat i un full de ruta comú pel futur econòmic de la vegueria en un acte unitari a la Llotja de per captar inversions que enriqueixin la plana, el Pirineu i l’Aran. Casos d’èxit com Lleida.net o Borges han reivindicat els negocis de Ponent i han dit que és hora de “desterrar el victimisme i anar per feina”. “Lleida aspira a ser la capital agrobiotech del sud d’Europa”, ha subratllat l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, que ha destacat el potencial del nou polígon Torreblanca-Quatre Pilans.

Segons Pueyo, el complex industrial i logístic donarà resposta a la demanda existent de parcel·les de grans dimensions, de fins a 150 hectàrees “que actualment no estan disponibles a Catalunya i també contribuirà a frenar la fuga d’empreses cap a altres indrets per falta de sòl industrial“, bàsicament cap a Barcelona i Osca.

El polígon es preveu aprovar abans que acabi l’any i es començarà a construir a finals del 2023 o 2024, amb la intenció que creï entre 6.000 i 12.000 llocs de treball i suposarà una inversió de 230 milions d’euros. La instal·lació se sumarà als 106 polígons ja presents a Ponent.

D’aquesta manera, les comarques de Ponents es volen col·locar en el mapa logístic català i fer valdre la “situació geoestratègica immillorable”, situada en el corredor de l’Ebre i molt propera, el mercat del País Basc i Cantàbria a través del Corredor viari Cantàbric-Mediterrani i per descomptat el mercat del centre de la península Ibèrica mitjançant l’AP-2 i el Tren d’Alta Velocitat, ha destacat el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó.

Conscients de la necessitat d’aturar la fuga d’empreses a altres territoris, la delegació del Govern a Lleida i les Cambres de Comerç han creat una taula territorial per identificar aquelles barreres administratives que obstaculitzen la implantació i ampliació empresarial.

Una altra de les potes per assolir la capitalitat agrobiotech del sud d’Europa, ha dit Pueyo, és el Parc Científic de Lleida integrat per 100 empreses i 2.000 treballadors.

La demarcació “la gran desconeguda, especialment pel món empresarial de fora de Lleida” és més extensa de Catalunya, però també la més despoblada: en el 38% del país hi viu el 5% de les persones.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que la demarcació conviu de manera sostenible amb el seu entorn i pot facilitar l’aparició de sectors emergents per retenir talent en plena transformació verda de l’economia. I és que Ponent concentra el 53% de la producció agrícola, el 47% de la producció ramadera i el 35% de la superfície de boscos de Catalunya.

Les terres de Lleida opten amb vuit projectes tractors dels fons Next Generation que, en total, aspiren a mobilitzar més de 500 milions d’euros i facilitar la creació de 6.000 llocs de treball d’aquí a l’any 2026. Un dels projectes que aspira a rebre fons públics és el Biohub CAT, “que pretén convertir la nostra vegueria en el principal hub del sector agroalimentari i forestal del sud d’Europa, amb totes les oportunitats de generació d’activitat econòmica que se’n deriven”, ha dit el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat que per tal que tots aquests projectes siguin possibles cal disposar de sòl industrial suficient, polivalent i disponible. “I el tenim. Actualment, comptem amb 106 polígons d’activitat econòmica, amb una superfície de 1755 hectàrees“, ha dit.

Les autoritats també han subratllat la importància el projecte de valorització integral dels recursos forestals del Pirineu, per impulsar els usos constructius i tèrmics dels subproductes que genera la fusta dels nostres boscos.

Per facilitar l’activitat econòmica, el Govern i la Cambra de Comerç de Lleida, promouen un servei d’acompanyament i suport per a les empreses ja implantades amb l’objectiu de fixar el teixit empresarial i “establir, al mateix temps, un coixí de confiança per a totes les que es vulguin implantar de nou”, ha afirmat Solé.

A banda de fer valer els actius de Ponent, entre els representants polítics i empresarials també s’han sentit reivindicacions històriques de més inversió per la demarcació. El president de la Cambra de Comerç de Tàrrega, Carles Giribet, ha reclamat que les comarques lleidatanes liderin la transformació industrial que el Govern busca aconseguir amb el Pacte Nacional per la Indústria. “Amb més inversió, captarem més joves i fraem la transformació que Lleida necessita”, ha dit.

L’acte ha comptat amb empreses que han explicat casos d’èxits com ara la paperera Alier, la tecnològica Lleida.net o el grup alimentari Borges. L’expresident d’aquesta última companyia, Josep Pont, ha volgut remarcar que la jornada a la Llotja de Mar és un “acte d’autoestima” per la demarcació i ha fet una crida a “desterrar el victimisme i anar per feina”. “Ens ho hem de creure”, ha assegurat l’empresari.

Entre els empresaris presents, hi ha hagut consens que un dels grans valors de la demarcació és el seu capital humà, així com la mida reduïda d’administracions i institucions, fet que facilita el tracte. Alhora, han reclamat un entorn més favorable als negocis per permetre treballar en zones més rurals, per exemple del Pirineu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Andorra Telecom aborda el futur de la ciberseguretat

Notícia següent

ÚLTIMA HORA: Avís d’explosió al centre de Reus

Notícies relacionades