Lleida començarà a sancionar els vehicles que no compleixin amb els requisits per accedir a la primera fase de les Zones de Baixes Emissions a partir de demà, 1 de juliol. La Paeria de Lleida va iniciar la primera fase de la ZBE el passat 1 de gener de 2025, tot i que va donar una moratòria sense sancions de sis mesos i que acaba demà.
Així, els vehicles que no estiguin matriculats a la capital del Segrià o no tinguin les etiquetes ambientals 0, ECO, C i B, no podran circular per l’interior del Centre Històric i el seu entorn (10% del sòl residencial de la ciutat), delimitat per la Rambla d’Aragó, avinguda Catalunya, carrer Balmes, carrer de Príncep de Viana, Rambla Ferran, Blondel i l’avinguda de Prat de la Riba. Les sancions seran de 200 euros i podran augmentar-se fins a un 30% en cas de reincidència. És important destacar que a les mateixes vies que marquen els límits es pot circular sense restriccions, així com que les limitacions només són vigents de dilluns a divendres laborables entre les 7 i les 20 hores.
Per a la regulació de la ZBE la Paeria comptarà amb 10 punts de control amb 23 càmeres, 4 càmeres addicionals al Centre Històric i entre 3 i 5 sensors d’emissions. Cal recordar també que en aquesta ZBE hi ha exempcions que es poden tramitar entre generals i municipals amb persones amb rendes baixes, mobilittr reduïda o per a vehicles comercials i industrials.

Si la ciutadania vol consultar quin distintiu ambiental té i, per tant, si està afectat per accedir a la ZBE pot consultar el web zbe.cat/vehicles-check
Pel que fa l’aparcament, hi ha a disposició de la ciutadania pàrquings dissuasius gratuïts, així com aparcaments de baixa rotació a les zones frontera de la ZBE.
Consulta tota la informació a paeria.cat/zbe
L'expansió futura de la Zona de Baixes Emissions a Lleida
El perímetre de la ZBE també s’anirà modificant. A partir del 2028 està previst que es modifiqui per incloure tota la part central de la ciutat, entre avinguda del Segre-Francesc Macià-Avinguda de Madrid, fins a Ronda i Príncep de Viana. Finalment, l’1 de gener de 2030, està previst ampliar-la també al barri de Cappont.
Cal recordar que el nou Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, dins del qual també s’inclou el projecte i ordenança de la Zona de Baixes Emissions, la regidora de Mobilitat a la Paeria de Lleida, Cristina Morón, va explicar que té com a objectiu arribar a un altre repartiment modal en què els desplaçaments a peu incrementin fins al 55%, amb transport públic el 20%, el 5% amb bicicleta i, la resta, amb vehicle privat.
Morón va destacar en una reunió amb empreses i entitats relacionades amb la mobilitat a Lleida que el Pla de Mobilitat Urbana posa les persones al centre per millorar la seva qualitat de vida. “Volem una ciutat més accessible, més sostenible i millor jerarquitzada. Necessitem la complicitat de la ciutadania perquè es faci seu aquest model de mobilitat i entre tots i totes fem pedagogia de com hem de compartir l’espai públic”.