Dimecres, 11 de desembre de 2024
És notícia

Les obres de la Rambla Ferran de Lleida, a partir del setembre fins al maig-juny

Avatar photo
L'”Operació Rambla” consisteix en l’ampliació de la vorera del costat del Museu Morera i la modificació del paviment, que serà de ‘granit rosa porriño’ i passarà de 3 a 2 carrils, reservat un per bus i taxi
FOTO: D.H. / L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, atèn els mitjans de comunicació juntament amb les tinentes d’alcalde Begoña Iglesias i Cristina Morón

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de les tinentes d’alcalde Begoña Iglesias i Cristina Morón han comparegut avui en roda de premsa després de celebrar la comissió informativa per a la Gestió de la ciutat, per tal de presentar l'”Operació Rambla” a una gran quantitat de mitjans de comunicació presents.

L’Operació Rambla, tal com ha explicat l’alcalde Fèlix Larrosa, és un concepte “que inclou una operació de renovació de l’espai físic de la Rambla de Ferran, però que, a més, també té un vessant per a l’impuls de la dinamització econòmica, comercial, turística i també habitacional”.

El paer en cap ha destacat que es farà una renovació de l’espai físic de la rambla per prioritzar els vianants i el transport públic, però ha assenyalat que l’actuació prevista va molt més enllà, ja que incorpora un aposta molt important per promoure-hi una major activitat econòmica i social amb mesures en diferents àmbits.

En aquest sentit, l’alcalde de Lleida ha parlat que anys enrere la Rambla de Ferran era com el Wall Street de Lleida “perquè hi havia bancs, havia entitats financeres, gent amb corbata que anaven als restaurants, etc. I la Rambla de Ferran necessita activitat matí i tarda i els caps de setmana. Volem que apareguin components de caràcter artístic, reforçar l’activitat cultural, la gastronòmica i la del comerç singular”. 

La transformació de la Rambla Ferran abasta quatre àmbits: urbanisme, turisme i comerç, ocupació i cultural amb unes obres finançades amb fons europeus Next Generation, amb un cost de 1.539.405 euros, que començaran a partir del setembre i tenen una durada prevista d’uns 8-9 mesos, sempre que les trobades arqueològiques que puguin sorgir ho permetin.

Per a fer-ho possible es compta amb línies d’incentius fiscals, amb bonificacions a l’IBI, l’IAE i l’Impost de Construccions i Obres, amb l’acompanyament a l’emprenedoria i l’activitat empresarial que farà l’Institut Municipal d’Ocupació i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida per a impulsar la recuperació del patrimoni i la seva dinamització turística, ha afegit l’alcalde. També ha destacat la importància que tindrà en tot aquest projecte l’obertura del museu Morera i l’actuació prevista a les termes romanes de Cardenal Remolins.

En quant a les obres que es duran a terme a la Rambla de Ferran, la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha explicat que les actuacions urbanístiques que es faran a la Rambla de Ferran, des de la plaça Ramon Berenguer IV fins al carrer de Riquer, seran la vorera del costat del Museu Morera, que passarà dels 2,8 metres actuals als 5 metres d’amplada. També s’ampliarà la calçada que es reduirà de tres carrils a dos carrils, reservat un per carril bus i taxis. Una de les novetats inclosa en el projecte és que la vorera que toca al Museu Morera i la calçada estaran al mateix nivell que la mateixa Rambla. “Això el que farà és fomentar qualsevol esdeveniment que es vulgui fer per dinamitzar la Rambla i pacificar el trànsit”, ha dit Iglesias.

FOTO: D.H. / La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias, juntament amb l’alcalde Fèlix Larrosa, el director adjunt de Promoció de la Ciutat Miguel Luis Lapeña, i la tinenta Cristina Morón

L’actuació de les obres anirà distribuïda en dues parts, primer la de la vorera del Museu Morera que es pretén acabar al Nadal, i 5-6 mesos més per actuar en la calçada, amb una previsió d’acabar al maig-juny. A banda, Iglesias també ha informat que es canviarà tot el paviment, que anirà amb un material anomenat ‘granit rosa porrino’, així com la implantació de 39 nous arbres, 32 bancs, 10 papereres, 25 jardineres, 6 estacionaments de bicis, dues marquesines d’autobús i 24 columnes amb 48 il·luminaries noves, tot i que es mantindran els fanals ja existents a la Rambla de Ferran. A més, també es farà la renovació de tota la xarxa d’aigua potable de la zona.

D’altra banda, el director adjunt de Promoció de la Ciutat, Miguel Luis Lapeña, ha explicat que “estem parlant d’un total de 215 activitats comercials, de les quals 147 correspondrien al sector serveis, hostaleria, restauració, activitats culturals, sanitàries… i 68 comerços en tot l’àmbit d’actuació. També pretenem donar vida a aquells locals que estan tancats o buits. A la Rambla tenim un total de 15 locals tancats i 3 solars en desús”.

Dinamització econòmica, comercial, turística i cultural

L’estratègia de dinamització econòmica busca convertir la Rambla i la seva zona d’influència en un districte cultural, comercial i de creativitat.

S’incideix en l’obertura de locals a peu de carrer i el foment d’iniciatives comercials i de serveis que permetin donar vida a aquesta zona fora dels horaris de treball dels negocis que ara hi tenen més presència (activitats financeres i assegurances, sanitàries, administració pública i activitats professionals).

Per això, es pretén incentivar l’obertura de locals amb un component artístic, cultural i gastronòmic o de comerç singular. Un dels sectors a prioritzar serà de la restauració, amb productes de qualitat del territori. S’hi programaran esdeveniments gastronòmics periòdicament per a promoure l’afluència de públic interessat.

Les eines de suport al comerç local de que es disposa inclouen la línia d’ajuts pel foment de l’obertura de locals buits en zones d’interès singular i barris amb baixa densitat comercial, dotada amb 130.000 euros i que inclou la zona de la Rambla i el Centre Històric, a més de Mariola i Magraners. També es comptarà amb incentius fiscals i accions d’innovació i digitalització vinculades als fons NextGeneration.

Els incentius fiscals inclouen importants bonificacions en l’IBI, el IAE, la taxa d’activitats i l’impost de construccions i obres. Per exemple, es bonifica l’IBI per obres noves i de rehabilitació integral durant tres anys, entre un 50 i un 90%. També es bonifica la taxa d’activitats i l’ICIO entre un 50% per la reforma de locals nous i fins a un 90% en el cas del Centre Històric, mentre que al IAE el suport arriba fins al 95% en el cas d’activitats econòmiques declarades d’interès municipal.

Es potenciaran les accions d’inserció laboral que du a terme l’oficina de l’IMO de la Rambla, així com accions de foment de l’emprenedoria i d’acompanyament de l’activitat empresarial.

En l’àmbit turístic, també es farà èmfasi en l’impuls de la Rambla com a zona d’interès singular, pels seus equipaments culturals i patrimonials, amb el disseny d’una nova Ruta de la Rambla, vinculada a la restauració i a la gastronomia i als elements patrimonials d’interès, com les Adoberies i el Morera.

El vessant cultural serà un altre dels pilars del projecte Operació Rambla. La nova plaça davant del Museu Morera serà una plataforma on acollir esdeveniments culturals de la ciutat, com Sant Jordi, activitats de la Festa Major o la Fira de Titelles, mercadets, concerts, etc. Es comptarà amb la col·laboració de diferents actors i institucions vinculats al sector cultural i la connexió amb altres equipaments pròxims, com l’Auditori, els Camps Elisis o la Llotja.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Quatre detinguts i dos cultius de marihuana desmantellats al Baix Empordà

Notícia següent

El Tarraco Viva reuneix gairebé 6.000 persones al Port de Tarragona el 1r cap de setmana

Notícies relacionades