fbpx
Diumenge, 3 de març de 2024
És notícia

L’alcalde Pueyo reconeix els veïns i veïnes de l’Horta de Lleida

Avatar photo

Els Premis de l’Horta de Lleida 2022, que s’han lliurat a la Llotja, han distingit Mario Cañadell Bertran, la Granja Pifarré i Carme Roig Gardeñes

L’Horta ha celebrat una jornada especial amb els actes vinculats a la festivitat de Sant Antoni Abat i pel lliurament dels Premis que porten el seu nom. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor David Melé i del president de l’Associació Cultura i Recreativa Els Pagesos, Marc Vives, ha presidit l’acte que s’ha fet a la Llotja. L’alcalde ha remarcat el compromís de la Paeria per promoure, impulsar i defensar l’Horta de Lleida.

Entre altres, ha explicat la millora en el transport a demanda, la posada en marxa del Pla de Millora de l’Espai Públic per lluitar contra els abocaments incontrolats o l’impuls a xarxes amb comptes específics de Twitter, Facebook i Instagram. Pueyo ha parlat també d’un tema que preocupa, com són els projectes de noves línies d’alta tensió i de plaques fotovoltaiques. Fa un any la Paeria va aprovar suspendre la tramitació de llicències de per dotar-se d’una normativa que permeti vetar aquestes instal·lacions si afecten zones de cultiu o protegides i a curt termini es tindrà aquesta regulació sense barrar el desenvolupament d’energies alternatives. Per això, en el cas de les línies d’alta tensió projectades, només podrem autoritzar aquelles que vagin soterrades o bé que s’instal·lin seguint el traçat de les vies del tren o de les carreteres.

L’alcalde ha felicitat els guardonats per la seva aportació a l’Horta i els ha fet un agraïment, juntament a les persones que hi viuen i hi treballen, “pel que sou i representeu i pel que contribuïu a l’Horta”.

El regidor de l’Horta, David Melé, ha remarcat la marca Horta que és signe de pertinença amb el territori i d’uns valors propis, alhora que símbol de la grandesa de les persones que s’impliquen. Melé n’ha reivindicat l’orgull i ha afirmat que cal treballar i donar-li visibilitat per seguir creixent. El regidor també s’ha adreçat als guardonats dient-los “moltes gràcies pel que feu i per com ho feu. Tots junts fem l’Horta gran”.

En les seves paraules, el president de l’entitat Els Pagesos ha recordat els dos anys durs de pandèmia que han impedit celebrar amb normalitat aquesta festivitat tan arrelada a la ciutat i ha desitjat retrobar-se l’any que ve per celebrar-la com toca.

Els i les guardonades amb els Premis Horta de Lleida 2022

Els Premis Horta de Lleida d’aquest 2022 han estat per a Mario Cañadell Bertran, en la categoria de Premi al reconeixement a la trajectòria de promoció i desenvolupament de l’Horta; la Granja Pifarré, amb el Premi a la innovació en l’activitat agrària, i Carme Roig Gardeñes ha rebut una menció especial.

Cañadell ha explicat que ha dedicat tota la seva vida a la partida de l’Horta, exercint de sequier durant 34 anys. Carles Pifarré Vidal ha compartit una frase dels seus pares: “el que facis a la vida, fes-ho des del cor i l’estima”, i així, ha dit, ho ha fet a l’hora de trametre els valors essencials de la feina de pagès. Ha assegurat que seguirà treballant per créixer el projecte, amb altres iniciatives que també estimen l’entorn, i ha conclòs amb el lema de la Granja Pifarré “Som Horta i fem agrocultura”. Per acabar, Roig ha volgut tenir paraules d’agraïment a les persones que li han donat suport en el camí per estar al capdavant de l’empresa familiar durant 40 anys.

Més informació dels Premis i els premiats

A l’acte de lliurament dels Premis Horta de Lleida han assistit el tinent d’alcalde Paco Cerdà i els regidors/es Jaume Rutllant, Joan Queralt, Maria Burrel i José Maria Córdoba, així com el subdelegat del govern a Lleida, Jose Crespín.

Obres de Xano Armenter i de Josep Guinovart

Les persones distingides amb els Premis Horta de Lleida 2022 han rebut obres de Xano Armenter, els premiats, i de Josep Guinovart, la menció especial.

-Xano Armenter. Nascut a les Illes Canàries de pares catalans (Balaguer), estudia art i disseny a Barcelona (Escola Eina 1973-80) i Nova York (School of Visual Arts 1981 i New York Academy 1982).S’instal·la a Manhattan en plena aparició́ del hip hop, el boom del graffiti, i el retorn de l’interès per la pintura al East Village novaiorquès dels vuitanta. Té obra a col·leccions privades i publiques a Espanya, Estats Units, França, Gran Bretanya i el Japó.Viu i treballa a Barcelona.

-Josep Guinovart i Bertran (Barcelona 1927-2007) va ser un pintor, dibuixant i gravador de Catalunya, Espanya. Després de realitzar els seus estudis a l’ escola de la Llotja i al Foment d’ Arts Decoratives de Barcelona, va guanyar una beca l’ any 1953 de l’ Institut Francès per realitzar un viatge a París de cinc mesos. A la seva tornada a Barcelona i després d’una temporada treballant en il·lustracions i decorats escenogràfics, cap a l’any 1957 va iniciar una decantació cap a l’art abstracte, la seva obra poc convencional, utilitza elements tridimensionals gairebé constantment en les seves obres, la majoria també de gran format.

Festivitat de Sant Antoni Abat

El programa d’actes de la Festivitat de Sant Antoni ha inclòs avui les cites més populars d’aquesta celebració. A primera hora, s’ha fet l’esmorzar popular a la cooperativa, d’on han sortit les carrosses per participar després en la desfilada. Després de la missa en honor al sant, amb la participació de la coral “Untis pel Cant” a l’església de la Puríssima Sang, s’ha fet la tradicional benedicció, acompanyats pels gegants i grallers de Jaume I i la batucada “Tam Tam Tuken’.

A continuació, s’ha donat pas a la desfilada de carrosses, carros i cavalleries, que han iniciat el recorregut a l’avinguda de Blondel i han arribat fins a la Creu dels Tres Tombs. Enguany, la desfilada ha comptat amb la presència dels Urban Sketchers Lleida, aportant la seva mirada a

En l’acte de lliurament dels Premis de l’Horta, s’ha donat a conèixer també els guanyadors/es del 22è Premi als carros, carrosses i cavalleries:

-Carrosses: 1a amb el lema “A Sant Antoni ens encomanem, que dels polítics no ens en fiem”, de l’AV Rufea; 2a “Al molí de ca la Brava, fotem oli a punta pala” del grup La Brava; 3a “Pastís d’aniversari”, de l’AV Vallcalent.

-Tractors: 1r, Feliu, 2n Jordi Mir, 3a Irene Prat

-Cavalleries: 1r José Antonio, 2n Jordi Larroca, 3a Núria Mir

-Carros: 1r Eric Larroca

També del torneig de Bitllets:

-Individual dones: 1a Montse Jiménez, 2a Maria Molina i Asunción, 3a Fajardo, Susana Qui

-Equip dones: 1r partida de Montserrat, 2n partida de Vallcalent

-Individual homes: 1r Ramon Cabiscol, 2n Jaume Roc, 3r Josep Manuel Merola

-Equip homes: 1r partida Grenyana, 2n partida Montcada, 3r partida Montserrat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Agredida sexualment per un encaputxat a Figueres

Notícia següent

Encasta el seu cotxe contra una façana a Figueres

Notícies relacionades