Dilluns, 28 d'abril de 2025
És notícia

La UdL commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència

Avatar photo
La Universitat de Lleida (UdL) commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, amb dos nous vídeos de la sèrie SOM STEM. Tu també ho pots ser!. Aquesta iniciativa audiovisual del Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la UdL té com a objectiu trencar els estereotips i incentivar l’elecció de les carreres de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (STEM, per les sigles en anglès) entre les noies, a través de models de referència d’exalumnes de la UdL. En aquesta ocasió, les protagonistes són la graduada en Ciències Biomèdiques Maria Beltran Perelló i la professora de Didàctiques de les Matemàtiques Maria Ricart Aranda.
Maria Beltran, alumna de l’Escola de Doctorat de la UdL, realitza la seua recerca sobre l’atròfia muscular espinal a la Unitat de Senyalització neuronal de l’IRBLleida. Considera que per dedicar-se a la ciència és fonamental tenir curiositat i recorda com la van influir dos professores de Química i Física a l’hora de decidir la seua carrera universitària.
Maria Ricart és llicenciada en Matemàtiques i doctora per la UdL. Creu que a les disciplines STEM hi ha menys dones perquè falten referents. Pensa en ella mateixa i en les seues referents, que van ser la la mestra de l’escola rural i la professora de matemàtiques a l’institut. Creu que les dones poden humanitzar les disciplines científiques.

Els dos primers capítols d’aquesta sèrie els van protagonitzar l’Elena Rubies García, enginyera industrial per l’Escola Politècnica Superior de la UdL i doctoranda en enginyeria i tecnologia de la informació; i la Cristina Montserrat Rodríguez, titulada per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària de la UdL, degana del Col·legi Oficial de l’Enginyeria de Forests de Catalunya (CEFC) i directora de l’empresa Entrearbres.

#100tífiques 
 
Una altra iniciativa d’aquest Dia Internacional són les xerrades de #100tífiques, promogudes per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Enguany hi ha participat la investigadora de la Universitat de Lleida i d’Agrotecnio-CERCA Bàrbara Baraibar, especialitzada en males herbes i agroecologia.
És important que vegin a dones que es dediquen a la ciència perquè es trenquin estereotips. A més, m’agrada contribuir a exposar professions que potser ni coneixien, com l’enginyeria agronòmica, de la qual ningú del meu públic del 7 de febrer havia sentit parlar mai”, destaca Baraibar.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Pere de Ribes es vesteix de vermell pel Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites

Notícia següent

Badalona desplegarà un dispositiu especial a la zona de Can Ribó durant el carnaval

Notícies relacionades