Lleida arranca el 2024 amb canvis en el panorama cultural. L’Ajuntament de Lleida ja està treballant en un nou Festival d’Art Urbà, que tindrà lloc enguany a Balàfia durant el mes d’octubre per posar en valor aquest barri.
Un nou certamen que substituirà l’actual PotFest, després que l’organització del festival descartés una nova edició del certamen que durant tres edicions ha omplert de murals les parets en blanc d’edificis de Lleida.
L’organització del festival d’art urbà _Potfest va descartar el passat 30 de desembre una nova edició del certamen d’art urbà després de tres edicions en les quals va omplir de murals 15 parets lleidatanes.
Un informe desfavorable de la comissió de Patrimoni de l’Ajuntament de Lleida sobre alguns murs proposats per a l’edició que s’havia de celebrar a Balàfia van fer que el director del certamen, Carlos Hernàndez, decidís no continuar amb el projecte. La primera edició del festival es va celebrar al Centre Històric, la segona a la Bordeta i l’última a Cappont.
La comissió de Patrimoni va determinar que no es poden fer expressions artístiques en façanes d’edificis que puguin tenir un valor històric o arquitectònic i proposava fer-les en parets mitgeres o tanques que hi hagi a la ciutat.
Tot i així, en una reunió entre alguns membres de la comissió i el director del PotFest, es van proposar alternatives a les parets descartades (dues de formigó vist del centre cívic de Balàfia i una paret de l’escola de Balàfia) per afavorir la continuïtat del festival.
Ara, la intenció era fer la quarta edició al barri de Balàfia, i és per això que la Paeria ha decidit mantenir aquest barri com a ubicació per al nou Festival d’Art Urbà en el que s’està treballant per al mes d’octubre.
La regidora de cultura, Pilar Bosch, va afirmar fa uns dies que “volem que Lleida continuï gaudint de l’art urbà i treballarem per fer-ho possible a l’octubre del 2024″.
A banda, La Paeria també treballa perquè l’art digital estigui present en gran part de les manifestacions artístiques i culturals de la ciutat. En aquest sentit, es suprimeix el Festival Intangible que es feia en unes dates concretes i es treballa amb l’objectiu de que l’art digital sigui molt més transversal i tingui molta més presència a Lleida.
En el marc de la comissió també es va presentar la intenció de portar al ple l’aprovació per iniciar l’expedient de declaració del Garrotín com a patrimoni immaterial de la ciutat. El text defensa el Garrotín com una personalitat pròpia com a gènere musical i com a element patrimonial i cultural distintiu i singular de Lleida.