La intel·ligència artificial, eix temàtic del McTrepat 2023 de Tàrrega

Esdeveniment organitzat per la Regidoria de Patrimoni al Museu Trepat amb cinc ponències a càrrec d’experts en aquesta nova eina tecnològica

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Són creatives les màquines? Quin impacte pot tenir la Intel·ligència Artificial en la creativitat i la societat en general? Són alguns dels interrogants sobre els quals reflexiona avui dissabte el McTrepat 2023 de Tàrrega. L’esdeveniment, que recorda els vincles nord-americans de l’antiga fàbrica J. Trepat (actual Museu Trepat), ha canviat de format en la seva setena edició i s’ha convertit enguany en una jornada entorn de la intel·ligència artificial (IA).

Així, la Nau 18 del complex museístic acull fins a cinc ponències d’experts en IA, nova eina tecnològica desenvolupada en bona part als Estats Units i que és ara mateix en boca de tothom. L’enginyer informàtic targarí Josep Maria Ganyet, conegut per les seves intervencions en mitjans de comunicació, ha obert el programa. Ganyet ha apuntat que “la IA ha esdevingut fins i tot un fenomen de la cultura pop, ja que ChatGPT és més present als cercadors que les estrelles de la cançó i per això és bo que se’n parli amb fonaments”.

Prèviament, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha donat la benvinguda al públic destacant la reformulació del McTrepat i ha afirmat que “és necessari aprendre com treure el màxim profit de la IA, però a la vegada hem de ser coneixedors dels pros i contres i de fins on es pot arribar amb aquesta eina”.

Per la seva part, el director dels museus targarins, Jaume Espinagosa, ha explicat que “aprofitant que la IA afecta les nostres vides tant en el terreny personal com professional hem apostat per aquest canvi de registre en el McTrepat”.

Organitzat per la Regidoria de Patrimoni, el McTrepat 2023 també compta amb la participació de la doctora ‘cum laude’ en comunicació i cultura Patrícia Ventura, la filòsofa Montse Garcia, l’artista Josep Giribet i el fotògraf Jordi V. Pou.

Val a dir que les xerrades es combinen amb tallers familiars, que en aquesta ocasió ensenyaran grans i petits a construir robots. Tenen lloc d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda.

Programa de conferències

‘Pot ser creativa la IA?’ Aquesta és la pregunta que intenta respondre la primera de les xerrades programades en el marc del McTrepat 2023. L’enginyer informàtic targarí Josep M. Ganyet analitza la capacitat creativa que poden tenir les màquines i exposa davant el públic assistent l’impacte que tenen aquestes tecnologies en les nostres feines.

La consultora estratègica de comunicació Patrícia Ventura ofereix la conferència titulada ‘Ni és intel·ligència ni és artificial. Interpretació crítica de les narratives sobre les tecnologies algorítmiques’. El seu objectiu és proporcionar eines interpretatives per contribuir, des de la cultura, a generar narratives en una societat en condicions de reclamar un lideratge humanista del desenvolupament tecnològic.

El McTrepat 2023 arriba a l’hora de dinar amb la ponència ‘El somni d’Asimov’. La professora de filosofia Montse Garcia examina el rerefons social i històric del desenvolupament tecnològic i aborda els principals problemes d’índole ètica i política que comporta.

A les 5 de la tarda, serà el torn del creador multimèdia pioner en les tecnologies digitals aplicades a la imatge Josep Giribet, que pronunciarà la conferència ‘La intel·ligència artificial i el seu impacte en la creació artística’. Giribet mostrarà als assistents casos reals d’aplicacions en el camp del disseny i la creació artística i n’analitzarà els pros i contres.

Finalment, el prestigiós fotògraf Jordi V. Pou oferirà la darrera ponència de la jornada. Titulada ‘Fotografia, realitat i IA. La nova fotografia’ analitzarà com afecta la IA aquesta tecnologia amb més de dos segles de trajectòria que ens permet obtenir i guardar de manera permanent imatges basant-se en el principi de la càmera obscura (18 h).