La data límit per lliurar a Sixena les 44 obres del Museu de Lleida és el 31 de juliol

Una nova interlocutòria explica el 25 de juliol és l'últim dia perquè la Generalitat comuniqui al govern de l'Aragó com i quan es farà el trasllat

 La magistrada del jutjat de primera instància i instrucció d’Orca ha aclarit que la data límit per traslladar a Sixena de les 44 obres d’art en litigi que romanen al Museu de Lleida és el 31 de juliol d’aquest 2017. Ho ha fet en una nova interlocutòria en què especifica que el 25 de juliol anunciat a la primera és l’últim dia per comunicar al govern de com i quan es traslladaran les obres per poder adoptar les mesures que calgui i perquè el lliurament pugui ser controlat per una tècnica designada per l’Aragó. La jutgessa ja va emetre una interlocutòria fa un any en què establia com a data màxima pel trasllat de les obres d’art el 25 de juliol de 2016. En aquest nou requeriment, emès justament un any després del primer, alerta també que si la Generalitat incompleix l’ordre de trasllat provisional, podria ser acusada d’un delicte de desobediència. La Generalitat ja ha anunciar que recorrerà la interlocutòria.
El 25 de juliol de 2016 va ser la primera data límit marcada per la titular del jutjat de primera instància número 1 d’Osca perquè Catalunya traslladés les 97 obres d’art de Sixena en litigi a l’Aragó. L’odre de trasllat provisional només es va complir en part i tard. La Generalitat traslladava el 26 de juliol de 2016 les 53 peces ubicades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) però blindava la sortida de les 44 de Lleida. Van al·legar que no es podien traslladar perquè formaven part d’una col·lecció unitària que no es podia separar i que estaven protegides per la llei de patrimoni català.

La interlocutòria del jutjat emesa aquest 27 de juny i una altra aclarint les dates concretes emesa aquest dijous 29 de juny, estableixen que pel que fa als 44 béns que falten per traslladar, la Generalitat haurà de comunicar al govern de l’Aragó “amb antelació suficient i com a molt tard el 25 de juliol de 2017″, la manera com procediran a traslladar aquestes obres que es troben al Museu de Lleida, l’hora i el lloc d’arribada, perquè el govern aragonès pugui prendre les mesures necessàries i pugui ser controlat per la tècnica”. Alerta també que si no s’informa abans del 25 i si el 31 de juliol els béns no s’han traslladat, “es deduirà testimoni per desobediència perquè els Tribunals de Justícia procedeixin”.

El jutjat va rebutjar el recurs de la Generalitat contra la sentència del jutjat d’Osca emesa el 8 d’abril de 2015 que declarava nul·la la compravendes de més d’un centenar de peces d’art efectuades pel Govern i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a l’ordre religiós del monestir de Sixena entre el anys 1983 i 1994. La sentència reconeix a l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem d’aquest monestir com l’única propietària d’aquests contractes i ordenava el trasllat dels béns a Osca.