El foyer de la Llotja de Lleida ha acollit aquest matí la presentació de la 70a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 39a edició de la Fira d’Eurofruit que tindrà lloc del 26 al 29 de setembre al recinte de Fira de Lleida, als Camps Elisis, amb la participació de fins a 291 expositors directes en una superfície de 50.000 m2 i que acollirà més de 50 activitats paral·leles relacionades amb diferents sectors (automoció, robòtica, reg, agricultura, maquinària industrial, bioeconomia, etc).
Així ho ha explicat avui en el primer torn de paraula l’alcalde de Lleida i president de la Fira de Lleida, Fèlix Larrosa, que ha destacat que ja fa 70 anys que se celebra la Fira de Sant Miquel i que els fa “ser més resistents”. El paer en cap ha destacat les diferents activitats que es duran a terme en aquesta 70a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel.
En l’acte han participat també el president de la Diputació, Joan Talarn; la delegada de la Generalitat a Lleida, Núria Gil; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró.
Entre les activitats destacades, ha parlat de la 4a edició de l’Àrees Digitals, organitzada per Àrea Digital de Ponent; la Zona d’exposició de l’Associació de Productors de l’Horta, un espai propi al Pavelló 7 on els visitants podran degustar elaboracions produïdes a l’Horta; el 3er Congrés BIT 2024-Edició Lleida, el 26 i 27 de setembre a la Sala Congressos Pavelló 4; l’Agrifood Next, el 26 de setembre; l’ACATCOR, on a través d’un estand s’agruparan les comunitats de regants de Catalunya; i com a novetat, l’Agrotardeo de la Fira de Sant Miquel, que es farà dijous 26 de 19.30 a 00.00 hores.
D’altra banda, l’alcalde ha explicat que enguany arriba el 53è Premi del Llibre Agrari, on el seu guanyador ha estat ‘El algarrobo’, de Joan Tous i Josep M. Franquet; i el 9è Premi de l’Article Tècnic Agrari, on el guanyador ha estat l’article ‘Uso de vesículas artificiales para la mejora del silenciamiento génico inducido por spray (SIGS) en la protección de cultivos’, de Jonatan Niño Sánchez.
Finalment, Larrosa també ha destacat el 27è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, amb una reunió del jurat el dijous 26 de setembre.
El segon torn de paraula ha estat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha explicat que a través del Patronat de Promoció Econòmica es realitzarà un reconeixement a les empreses de la demarcació de Lleida, Alt Pirineu i Aran que van participar en la convocatòria de Fires Internacionals 2023. En total, s’han atorgat 73 ajuts a 52 empreses.
Talarn també ha destacat la mostra culinària ‘Aliments del territori i tu’, que incrementa fins a una trentena les accions i tallers culinaris de la mà de diferents productors, restauradors i entitats i empreses de proximitat. El president ha destacat accions sobre la fruita dolça d’Aitona, ‘Sucs per combatre el fred’ des de Vilanova de Bellpuig, Pollastre local d’Artesa de Segre, vins de Costers del Segre, cocteleria, un taller d’orelletes d’un forn de Sidamon, entrepà de corder d’Algerri i la presentació del projecte ‘Oh my lot’ de productes artesans i de proximitat de la Segarra i l’Urgell que impulsa l’economia social.
Finalment, el tercer espai que promou la Diputació de Lleida a la Fira de Sant Miquel és el de la Xarxa de Punts d’Atenció GlobaLleida, amb propostes de negoci emprenedors de Lleida, Mollerussa, Tremp, Alpicat, Tàrrega i Almacelles.
En el seu torn de paraula, el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha donat més detalls de les diferents activitats que es duran a terme en aquesta edició i també ha destacat l’Agrotardeo que es durà a terme el dijous 26, ja que “hi ha un tema molt important i que preocupa al sector agroalimentari que és el tema generacional. I aquí al tardeo serà important perquè els joves vinguin a la Fira”. Saltó ha destacat també el tema de la professionalització en el sector agro i ha confirmat la plena ocupació en les dates de la Fira.
Finalment, la delegada de la Generalitat a Lleida, Núria Gil, ha destacat que “a banda d’un magnífic aparador per la transacció comercial en maquinària i serveis, la Fira de Sant Miquel ha esdevingut un espai rellevant de detecció i explorador de nous coneixements en relació a l’agroalimentació i la sostenibilitat, un punt de trobada potent d’empreses i centres de recerca centrats en la millora de la cadena de valor alimentària. És parlar de noves possibilitats de negoci”.
En aquest sentit, ha destacat el 3er Congrés BIT-2024-Edició Lleida del 26 i 27 de setembre a la Sala Congressos del Pavelló 4. “Lleida vol ser la capital de la bioeconomia de Catalunya i aquest congrés serà el principal punt de trobada que lideren el present i el futur de la bioeconomia de Catalunya, un lloc d’aprenentatge, de trobada, d’intercanvi d’aquest model econòmic”.
El paer en cap ha finalitzat informant que, com a novetat, enguany hi haurà les 11 cooperatives de Lleida a l’estand de la Paeria de Lleida i ha anunciat que hi haurà la visita del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, així com el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa.
A més, Larrosa també ha confirmat que s’espera que el nou Pavelló de la Fira de Lleida pugui estar llest com a molt tard per al Municipàlia (a l’octubre de l’any vinent), i si es pot abans, per a Sant Miquel.