Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Joan Talarn lloa l’aposta de la Fira de l’Oli i la Pedra per potenciar els elements que identifiquen Vinaixa i li atorguen singularitat

Avatar photo

El president de la Diputació ha visitat un certamen firal que és un motor socioeconòmic i que serveix per “arrelar les persones al territori”. També ha visitat la Cooperativa, la Casa Poblet i Centre Cívic

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha visitat aquest diumenge la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, que aquest cap de setmana celebra la seva 19a edició.

Talarn, que ha estat acompanyat pel diputat Carles Gibert, ha estat rebut per l’alcalde, Josep M. Tarragó, i la resta de la corporació municipal, abans de traslladar-se a l’espai de la Fira, on han fet un recorregut. Posteriorment s’han desplaçat a la Cooperativa de Vinaixa, on han estat rebuts per la seva presidenta, Teresa Gallart, i la resta de membres de la junta.

Joan Talarn també ha visitat la Casa Poblet, del segle XIV i declarada Bé Cultural de Interès Nacional i que s’està restaurant, i el Centre Cívic, on hi havia una exposició de litografies. L’estada del president a Vinaixa ha acabat a la plaça dels Arbres. Allí ha adreçat unes paraules als presents en les que el president de la Diputació ha felicitat Vinaixa pel fet de “recuperar l’esperit” d’una fira que els darrers dos anys no s’havia pogut celebrar arran de la pandèmia.

En aquest punt, Talarn ha volgut posar en valor el paper “promotor” dels ajuntaments, que són sempre al capdavant d’aquestes “manifestacions socioeconòmiques tan importants” que són les fires, i que, com no podia ser d’altra manera, per fer-ho compten permanentment amb el suport de la Diputació.

En el cas de Vinaixa, aquest “esforç col·lectiu i cooperatiu al voltant de l’oli i de la cultura de la pedra seca” dona com a resultat una fira que genera riquesa, desenvolupament comercial i que és un element d’atracció i fidelització de les persones al territori. La fira és, doncs, un esdeveniment que ajuda a millorar la qualitat i les condicions de vida, a reivindicar els municipis rurals davant les grans ciutats, a fomentar la vida social i els contactes, i a “arrelar persones al territori”, ha remarcat el president. I això és així en base a “cuidar i potenciar les seves singularitats”, els seus productes, la seva forma d’elaborar-los i l’estima als seus orígens culturals, ha acabat Joan Talarn.

Per tot plegat, Talarn ha remarcat la importància de recuperar les més de 200 fires que es fan al territori de Lleida i que no es van poder celebrar durant el temps de pandèmia, perquè ajuden a enlairar l’economia i també la vida social, amb la qual cosa són una eina contra el despoblament i eviten que es buidin els pobles, i “si es buida el territori, també es buida Catalunya”.

Certament, la fira de Vinaixa ha reforçat enguany la voluntat de relacionar tots els actes amb l’oli i la pedra, de la mateixa manera que s’ha centrat en la promoció dels productes de proximitat. A més, ha recuperat el format de tres dies, en lloc d’una jornada única com es feia darrerament. Així, el certamen es va posar en marxa el divendres, en una jornada en què es va comptar amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Al llarg de les tres jornades d’activitat, s’han fet exposicions, caminades, maridatges, rutes guiades, degustacions, una demostració de la tècnica mil·lenària de la pedra seca a càrrec dels Amics de l’Arquitectura Popular, tastos de cervesa, demostracions gastronòmiques, tallers de cuina, una xerrada sobre els beneficis de l’oli d’oliva, a càrrec de la nutricionista Antonieta Barahona, la ponència ‘Agricultura i paisatges de pedra seca… Quin futur?’, a càrrec de Pau Moragas, de l’Olivera Cooperativa, i el lliurament dels premis del primer concurs de pintura seca.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tàrrega du a terme obres de millora en un dels dipòsits de subministrament d’aigua

Notícia següent

Això és el que fem tots a WhatsApp i que ens pot portar davant del jutge

Notícies relacionades