Dimecres, 12 de juny de 2024
És notícia

L’Harpia Balaguer medieval comença amb la jornada d’estudis rei Pere el Cerimoniós

Avatar photo
L’Harpia Balaguer medieval començarà demà dijous al vespre amb una ruta gastronòmica per diversos bars i restaurants de la ciutat, acompanyats d’una cercavila amb el grup Els Taverners i Maria Bullfarines.

El programa seguirà el divendres amb la proposta educativa per les escoles de la ciutat, dirigida a l’alumnat de 4rt d’Educació Primària. L’alumnat realitzarà diferents activitats, com son la visita a l’Arxiu Històric Comarcal, on els ensenyaran el pergamí original de la concessió del mercat a Balaguer i el llibre d’ordinacions on s’hi marcaven els preus de venda de diferents productes del segle XIV.

Seguidament, faran una visita al safareig públic de la Reguereta, on un any més l’Associació Dona Rural els explicarà com es feia la bugada antigament i també els ensenyaran l’auca del davantal, un taller d’enquadernació a càrrec de l’artista Cristina Colilles. Finalment, aprendran el ball del salt de l’Harpia a la plaça dels Comtes d’Urgell.

D’altra banda, el divendres al matí començarà la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, organitzada des del Museu de la Noguera i amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Universitat de Lleida i el Departament de Cultura. La jornada girarà entorn a la maternitat a l’Edat mitjana, d’acord amb el tema que vehicula l’edició d’enguany de l’Harpia, els 600 anys de la mort de la comtessa Isabel d’Aragó. La jornada començarà amb la ponència de la historiadora Virgínia Costafreda sobre la darrera comtessa d’Urgell, Isabel d’Aragó, i tot seguit intervindrà Júlia Olivé, amb una ponència des de la perspectiva de la bioarqueologia de la maternitat a al-Àndalus. La darrera intervenció del matí anirà a càrrec de Josefina Planas, qui tractarà la maternitat i la infantesa en la pintura i miniatura gòtica de la Corona d’Aragó.

A la tarda la jornada seguirà a la porxada oest de la plaça del Mercadal amb la xerrada ‘L’experiència maternal de Dhuoda, comtessa i escriptora del segle IX’, a càrrec d’Helena Kirchner. La darrera de les intervencions serà sobre Blanca d’Anjou i l’estudi antropològic de les seves restes, i anirà a càrrec de Núria Armentano.

Finalment i com a cloenda, la jornada finalitzarà amb l’espectacle teatral ‘Veus que encara ressonen. Misogínia i feminisme en la història’ a càrrec de la companyia de comèdies Crisi Perpètua.

També durant la tarda de divendres i a la zona del mercat medieval, es farà l’espectacle infantil ‘Els Traginers del camí’, a càrrec de la Companyia La Cremallera Teatre, una proposta de màgia, titelles, contes i cançons, a l’escenari de l’espai gastronòmic Les Tavernes. També el divendres a la nit a l’espai de les Tavernes, tindrà lloc un concert amb el grup Gregotechno.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’obren les inscripcions per a l’excursió a la “Ruta del Carrasclet”

Notícia següent

Torna el Tribulossi, el festival poètic de les arts

Notícies relacionades