La Granadella presenta els actes del desè aniversari del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya

Tindran lloc els dies 20 de setembre, 25 d’octubre i 1 de novembre i comptaran amb una xerrada, així com amb la presentació del llibre de cuina ‘Receptes amb memòria’ i d’altres llibres dedicats a l’oli i l’olivera

17 de setembre de 2025 a les 15:13h
Actualitzat: 17 de setembre de 2025 a les 15:13h
La presentació s'ha fet a la Diputació de Lleida

El diputat Fermí Masot i l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, han presentat aquest dimecres els actes de commemoració del desè aniversari de la creació del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella (CCOC), que tindran lloc els dies 20 de setembre, 25 d’octubre i 1 de novembre.

La primera sessió serà el dissabte 20 de setembre i porta per títol: “Cuidar-se des de l’arrel. Xerrada i taller de cuina saludable amb OOVE”. La doctora en nutrició Antonieta Barahona oferirà una xerrada sobre els beneficis de l’oli d’oliva verge extra i la seva importància en un alimentació equilibrada i realitzarà un showcooking amb elaboració i degustació de tapes saludables.

La segona jornada serà el dissabte 25 d’octubre, amb el títol: “Paraules amb gust d’oli”. En aquesta ocasió, l’escriptor Pau Sabaté presentarà la seva obra “El llibre de l’oli” i s’obrirà un debat entre l’autor i el públic assistent. 

La tercera i darrera sessió es farà el dissabte 1 de novembre en el marc de l’11a edició de la Fira de l’oli La Primera Premsada. Tal com ha explicat Elena Llauradó, “es presentarà el llibre de cuina de receptes tradicionals de la Granadella: “Receptes amb memòria”, editat amb motiu dels 10 anys del CCOC. Un llibre que vol recuperar receptes antigues que semblaven oblidades”. També es realitzarà un showcooking i l’acte acabarà amb una degustació.

Fermí Masot ha destacat que “l’oli és molt més que un molt bon producte, forma part de la nostra identitat com a lleidatans i lleidatanes. I per això, actes com els que celebrarà la Granadella els pròxims dies, ens defineixen com a poble i com a país”.

Les jornades —que es faran al mateix CCOC i que té un aforament aproximat per a 60 persones— compten amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i l'edició del llibre forma part de la iniciativa: “12 mesos 12 paisatges” de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

En aquests 10 anys de funcionament, el CCOC ha passat de ser un espai on només es feien activitats relacionades amb l’oli a obrir-se a altres activitats. Així, tot i tenir una gran part de la programació dedicada a l’oli, s’hi han fet xerrades, conferències, el curs de la pedra seca, activitats de les diferents edicions de la fira de l’oli, tallers amb escoles, exposicions i grups de tasts, entre d’altres, situant el centre com un espai de referència a Catalunya en el món de l’oli.