Fira MOS estrena format a Lleida amb èxit de públic i productors

La nova fira, que coincideix amb les Festes de Tardor, es complementa amb el saló de l'Automòbil

ACN
27 de setembre de 2025 a les 17:10h
Actualitzat: 27 de setembre de 2025 a les 18:05h

Tret de sortida aquest dissabte a Fira MOS, el nou saló gastronòmic de Lleida que neix de la reformulació de la Fira de Sant Miquel per separar la part lúdica i professional de l'històric certamen. El canvi ha estat ben rebut pels expositors, com el Jordi Herrero de Degotallet i la Maria de Casa Magí, els quals després d'haver participat a Sant Miquel en anteriors edicions han coincidit que és interessant poder vendre el producte, a més de promocionar-lo. La nova proposta, dedicada al públic generalista i familiar, ofereix un programa amb una cinquantena d'activitats entre maridatges, tallers, demostracions gastronòmiques i trobades populars. Fira MOS es complementa amb el saló de l'automòbil amb l'exposició de més de 600 vehicles nous.

La fira gastronòmica i multisectorial MOS ha obert les seves portes aquest dissabte amb la voluntat de posicionar Lleida com el gran aparador agroalimentari de Catalunya. El moviment de visitants ha estat constant al llarg del matí. El públic ha tingut l'oportunitat de conèixer i degustar els productes de proximitat estrella de la demarcació com ho són la fruita, l'oli d'oliva o els formatges. També han tingut cabuda productors de fruits secs, mel, xocolata i dolços, licors, vins, cítrics, així com els carnis, de peix fresc, arròs i flor i planta ornamental.

Les sensacions entre els expositors en el marc de la primera jornada de l'estrena del nou format de fira han estat bones. Lluís Torrent, cerveser de Mestres Cervesers Catalans de Torrebesses (Segrià), ha assenyalat que participar en l'esdeveniment gastronòmic els dona possibilitat d'obrir-se a nous mercats a Lleida. "Al poble ja estem presents a totes les botigues, però la gent de ciutat moltes vegades no ens coneix", ha conclòs aquest productor qui ha muntat parada a la fira en el marc de la iniciativa 'Al Poble Hi Ha de Tot'.

A Torrent l'ha acompanyat la Zeiba, treballadora de Formatges Camps del Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell), qui ha apuntat que la fira "ha arrencat força bé". En la mateixa línia s'ha expressat el propietari de Sidres la Solana de Puigverd de Lleida (Segrià), Sergi Bosch. Ell ja va participar a la Fira de Sant Miquel l'Any passat i ha valorat de manera positiva la possibilitat d'interactuar més al públic. "La diferència és aquesta. Aquest any deixem tastar els nostres productes", ha conclòs.

Així mateix, els productors també han defensat l'impuls d'esdeveniments com Fira MOS per donar reconeixement a la gastronomia lleidatana. "Hem de demostrar que Lleida té bons aliments i els consumidors han de creure en la tasca dels productors. Primer s'ha de valorar el de casa", ha manifestat el propietari de Mel Can Toni de Seròs (Segrià), Toni Aresté.

La inauguració de Fira MOS ha anat a càrrec de Joel Castañé, xef executiu i copropietari del restaurant La Boscana, i ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la directora general de Comerç del Departament d'Empresa i Treball, Marta Angerri; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; i el director general de la Fundació la Fira de Lleida, Oriol Oró.

Més de 600 vehicles nous exposats

La nova fira, que coincideix amb les Festes de Tardor, es complementa amb el saló de l'Automòbil, amb més de 600 vehicles nous en exposició i un circuit de proves que permet als visitants experimentar amb els nous models. En el marc del certamen se sortejarà un val de descompte de 6.000 euros entre els compradors de la fira.  

Reformulació de la Fira de Sant Miquel i orígens del certamen

Fira MOS s'ha creat a partir de la reformulació estratègica de la tradicional Fira de Sant Miquel, després que un estudi encarregat a l'Institut Cerdà recomanés dividir l'històric certamen en dos esdeveniments diferenciats. Un d'aquests esdeveniments és el saló gastronòmic, mentre que l'altre, de caràcter professional se celebrarà del 25 al 27 de novembre sota el nom d'AgrioBioTech.

Pel que fa als seus orígens, la Fira de Sant Miquel de Lleida es va començar a celebrar l'any 1232 quan el rei Jaume I va concedir a la ciutat el privilegi de dur a terme una fira anual de deu dies a partir del dia de Sant Miquel. La trobada medieval amb marcat caràcter internacional va atreure comerciants de Tolosa, Montpeller i altres localitats del sud de França, consolidant Lleida com a punt estratègic de trobada i intercanvi.

Amb el pas dels segles, la fira va mantenir el seu esperit d'aparador i d'espai de relacions comercials i va esdevenir una cita clau per al sector agrari i ramader per exposar novetats, establir acords i impulsar el desenvolupament econòmic del territori.

Un Govern compromès amb el finançament local i la lluita contra el despoblament al Segrià

La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha reafirmat el compromís de la Generalitat amb els municipis en el marc del Dia de la Comarca del Segrià celebrat a Fira MOS-Fira de Sant Miquel. Gil ha destacat l’augment del 36% del PUOSC 2025-2029 al Segrià, que passa de 12,2 a 16,6 milions d’euros, i el nou fons extraordinari de 22 milions per ajuntaments i consells comarcals, que se suma al Fons de Cooperació Local.

La delegada ha subratllat que aquests recursos serviran per millorar serveis i equipaments, facilitar l’accés a l’habitatge i combatre el despoblament rural. També ha posat en valor l’impuls dels municipis en projectes de sostenibilitat, eficiència energètica i adaptació al canvi climàtic, i ha agraït la col·laboració del Consell Comarcal i els ajuntaments en la campanya agrària.