Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

S’inaugura l’exposició ‘La Mirada del Pintor’, en homenatge a Jaume Minguell

Avatar photo

L'exposició ‘La mirada del pintor’ mostra l'evolució de la seva obra pictòrica en diverses etapes, formada per una selecció d'una cinquantena d'obres realitzades al llarg dels més de cinquanta anys

Balaguer se suma als actes de commemoració del centenari del naixement de Jaume Minguell Miret (Tàrrega, 1922 – 1991) amb la celebració de l’exposició itinerant ‘La mirada del pintor’, que es podrà veure fins al 28 de maig al Museu de la Noguera. Aquesta mostra ha estat organitzada pel Museu de l’Urgell-Tàrrega, l’Ajuntament de Tàrrega, l’IEI i la Diputació Lleida, amb el suport de la Paeria de Lleida, la Generalitat i el Museu de Lleida.

L’exposició ‘La mirada del pintor’ mostra l’evolució de la seva obra pictòrica en diverses etapes, formada per una selecció d’una cinquantena d’obres realitzades al llarg dels més de cinquanta anys. La mostra té com a fil conductor el caràcter expressionista de postguerra de la seva obra, així com la resta de moviments artístics europeus, sorgits després de la Segona Guerra Mundial, que van influenciar la seva obra.

L’exposició s’ha pogut veure al Museu Tàrrega Urgell, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, al Museu de Lleida, i finalment al Museu de la Noguera. El pintor targarí té vincles amb la ciutat de Balaguer, on hi ha dues pintures murals seves, ubicades al vestíbul de la Casa de la Paeria, Els Comtes d’Urgell, de 1971, Raiers, de 1973.

Jaume Minguell Miret és un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb més de trenta conjunts de pintura mural al fresc. Durant la postguerra, la seva obra va esdevenir clau en la tasca de reconstrucció arquitectònica del patrimoni del país, on va aportar al fresc una visió contemporània.

JAUME MINGUELL MIRET

Tàrrega, 1922 – 1991

Jaume Minguell Miret va formar part de la generació d’artistes catalans dels anys posteriors a la Guerra Civil Espanyola.

Durant la dècada dels anys cinquanta va emprendre una sèrie de viatges a països com França i Holanda, que li van permetre entrar en contacte amb les tendències expressionistes de l’època, i que van marcar el caràcter de la seva obra pictòrica. En un viatge a Itàlia va descobrir les grans pintures murals al fresc del Renaixement, que el van impulsar a practicar aquesta tècnica pictòrica.

L’obra mural té un paper fonamental en la producció de Minguell. Des dels inicis va combinar ininterrompudament la pintura al fresc amb la pintura de cavallet. Entre les seves pintures murals destaquen la gran escalinata del palau de la Diputació de Lleida, diverses pintures murals a l’església Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, la Paeria de Balaguer o l’església de Mont-roig del Camp.

L’any 1988 fou guardonat amb el Premi Medalla Morera d’Arts Plàstiques.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un clan familiar fabricava bitllets falsos i va introduir 100.000€ en establiments catalans

Notícia següent

L’Ajuntament presenta el projecte de l’institut escola de Parets

Notícies relacionades