El Palau d’Anglesola va viure ahir diumenge una jornada plena de sabor i tradició amb la celebració de l'11a Mostra de Formatges Artesans de Ponent, que enguany ha assolit una xifra rècord de quinze formatgeries participants procedents d’arreu de Catalunya. El certamen, que s’ha consolidat com una cita imprescindible per als amants del producte artesanal i de proximitat, ha comptat amb la visita del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha destacat el paper d’aquesta mostra com a “esdeveniment que fa territori i ens descriu com a terra d’aliments i d’oportunitats”.
Durant la seva intervenció, Talarn ha subratllat que la mostra representa “la suma del Gust de Lleida, la generació d’aliances i la força del nostre esport”. En aquest sentit, ha valorat l’aposta de la Diputació pel segell Gust de Lleida, reflectit en “la magnífica representació de les nostres terres entre les quinze formatgeries participants”, i ha remarcat el compromís amb “els productes de qualitat i els formatges artesans elaborats des de la proximitat i amb esperit innovador”.
Una de les novetats d’aquesta edició ha estat la creació d’aliances gastronòmiques que han unit tres productes amb denominació d’origen protegida —Pera de Lleida, Pa de Pagès Català i Formatge de la Garrotxa— en un maridatge que ha sorprès els visitants per la seva singularitat.
A més, la mostra ha volgut reconèixer també la força de l’esport lleidatà, amb la distinció de Formatger d’Honor 2025 al Club Patí Vila-sana, campió del món femení d’hoquei patins. El reconeixement ha estat lliurat pels Hereus i Pubilles del Palau d’Anglesola en l’acte central del matí, que ha comptat amb la participació de Francesc Balcells, alcalde del municipi; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat; Núria Gil, delegada del Govern a Lleida; Carles Palau, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell; i Robert Camps, de Formatges Camps, empresa coorganitzadora del certamen.
La Mostra ha reunit cinc formatgeries lleidatanes —Formatges Camps (Palau d’Anglesola), Cal Quitèria (Almacelles), Monber (Agramunt), Mas Eroles (Adrall) i L’Oliva (Oliana)—, així com altres elaboradors d’arreu del país. A més dels expositors de formatge, el públic ha pogut gaudir de sis parades complementàries amb productes per maridar, com pa, confitures, vins i altres delícies artesanes.
Tallers, demostracions de cuina en directe, tastos guiats, un concurs de pastissos de formatge, un dinar popular amb cassola de tros i diverses actuacions musicals i espectacles han completat una jornada que ha convertit el pavelló municipal en un autèntic temple del formatge i la cultura gastronòmica de Ponent.
La visita de Joan Talarn ha culminat amb el tradicional “Cheesemut”, un vermut-degustació de formatges que ha posat el punt final a una edició que reafirma la Mostra del Palau d’Anglesola com una de les fires gastronòmiques més destacades de les terres de Lleida.
