Estafa més de 7.000 euros amb empreses falses des de Lleida

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de la Rioja ha detingut a Lleida al presumpte autor de diverses estafes, un home de 60 anys d’edat amb domicili en el municipi. La detenció s’ha produït en el marc d’una operació conjunta amb la Comissaria Provincial de Lleida.

L’autor dels fets va participar presumptament en fins a quatre delictes d’estafes a diferents empresa del territori nacional, situades en les localitats de Sevilla, Santomera (Múrcia), Arcs de la frontera (Cadis) i una empresa de Logronyo. Suposadament les va fer a través d’Internet, i es calcula que el valor del defraudat ascendeix a 7.000 euros.

QUATRE EMPRESES DEL TERRITORI NACIONAL

La recerca es va iniciar el mes de febrer arran d’una denúncia interposada per una de les mates en aquesta Prefectura Superior de La Rioja, iniciant-se una operació el resultat de la qual ha permès resoldre quatre presumptes delictes d’estafa duts a terme pel mateix autor en empreses de les localitats de Sevilla, Santomera (Múrcia), Arcs de la frontera (Cadis) i l’empresa de Logronyo, que és la que va donar lloc a la intervenció.

En la denúncia interposada en aquesta Prefectura Superior es va informar que mitjançant enginyeria social, i a través d’un atac sofisticat de caràcter tècnic informàtic denominat ‘man in the middle’, els autors havien accedit a informació confidencial de caràcter empresarial situada en els servidors de correu electrònic d’una empresa situada a Logronyo. A partir de les gestions realitzades pel Grup de Delictes Tecnològic de La Rioja, van tenir coneixement que similars fets havien estat realitzats pel mateix autor en les localitats de Sevilla, Santomera (Múrcia), Arcs de la frontera (Cadis). El patró comú en totes elles era exigir el pagament de les factures pendents dels empleats.

Una vegada en possessió d’aquesta informació, els estafadors es van fer passar per les diferents empreses i van requerir el pagament de factures pendents per diferents imports, aportant un compte bancari fraudulent gestionada per la suposada organització criminal. El total d’import estafat ascendeix a 7.000 euros, estant el domicili del beneficiari dels fons fraudulents situat a la província de Lleida, el qual va ser detingut pels agents d’aquesta Comissaria.

MAN IN THE MIDDLE

Aquest tipus d’activitat delictiva és coneguda com un atac ‘man in the middle’: una tercera persona aliena al denunciant i a l’empresa víctima realitza un atac contra el servidor de correu d’una de les parts, podent des d’aquest moment tenir accés al correu com si fos el titular d’aquest. En aquesta operació els autors aconsegueixen interceptar el correu emès amb les factures originals de les diferents empreses per a modificar el numero de compte bancari i reexpedir-lo al correu dels diferents denunciants.

Generalment, els atacants fan una labor d’escolta passiva de les comunicacions accedint al servidor de correu de les seves víctimes on romanen fins que es detecten que arriba el moment de pagar les factures.

A partir d’aquest moment, intervenen activament de manera maliciosa en la comunicació amb l’objectiu de modificar el compte de destí on han d’anar els fons de diferents formes.

En l’operació conjunta, l’autor dels fets va ser detingut pels agents de la Comissaria Provincial de Lleida. El detingut, és un home de 60 anys d’edat, de nacionalitat espanyola amb domicili en la localitat de Lleida, al qual no li constaven antecedents policials.