Aquest divendres es posa en marxa la primera fase d’aquesta nova etapa de l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, que s’anirà complementant en les properes setmanes i fent extensiva als preus de l’avellana, l’ametlla, la poma, la pera i el sector del conill. Un sistema que es consolidarà com a referència a partir d’aquest primer any de funcionament i que de cara a la campanya que ve disposarà d’una aplicació informàtica on-line que permetrà millorar-lo i ampliar-lo.
El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha concretat que els preus són els de sortida de la central i no inclouen l’IVA, el cost de confecció, les comissions ni el transport; són preus mitjans ponderats i estadísticament representatius a Catalunya. El sindicat considera que disposar d’uns preus de referència reals és una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan centrals, cooperatives i organitzacions de productors a les quals el productor subministra la fruita, i facilitar a l’Administració i al sector dades reals i a temps per poder detectar situacions de crisi de preus.
UP considera que aquests preus de referència són positius per al sector perquè mostren una dinàmica totalment oposada a la situació de crisi de preus que va patir la fruita més primerenca d’enguany. A aquest fet han contribuït factors com l’increment de temperatures, que incentiva el consum i, per tant, fa créixer la demanda, una bona qualitat de fruita produïda, una millora dels preus de retirada en situació de crisi, així com disposar de mesures addicionals de retirada autoritzades per la Comissió Europea a causa del veto rus, i del mecanisme de transformació en sucs per a les retirades a beneficiència autoritzat pel Ministeri.
El sindicat espera que una vegada el Govern ha complert el seu compromís de posar en marxa l’Observatori de fruita dolça, els sectors de la fruita seca i dels conills també en puguin disposar el més aviat possible.