Amb motiu de la commemoració dels tràgics bombardejos franquistes que van afectar Lleida el 2 de novembre de 1937 –celebrat el matí de dissabte al monument del Liceu Escolar– la portaveu d’ERC a la Paeria, Jordina Freixanet, ha posat èmfasi en la urgència de tirar endavant el projecte del Centre d’Interpretació de la Guerra Civil, on la memòria dels fets del 2N hi hauran d’estar molt presents.
Després del minut de silenci que es guarda cada any –que en aquesta ocasió també hi ha hagut un sentit record per les víctimes de la catàstrofe de València–, Jordina Freixanet ha assegurat que “és imprescindible que Lleida recordi d’una manera digna i coherent els esdeveniments que han marcat la seva història. És moment de donar resposta a les famílies i a la ciutadania, i oferir un espai de memòria activa i educativa per a les generacions futures,”.
Freixanet ha recordat la moció presentada per Esquerra Republicana l’any 2009 –que es va aprovar per unanimitat–, que instava a la Paeria a difondre la història del Liceu Escolar i crear materials audiovisuals i bibliogràfics per a divulgar la seva importància pedagògica i cívica. Sota el mandat republicà, es van fer avenços significatius en la dignificació de la memòria democràtica, i aquesta iniciativa en va ser una fita destacada.
El novembre de 2020, la regidoria de Drets Civils i Memòria Democràtica va presentar l’itinerari Lleida bombardejada: del 2 de novembre de 1937 al 3 d’abril de 1938. Aquesta ruta, disponible tant a la web de Drets Civils com a través de l’aplicació per a mòbils, va ser impulsada pel Govern republicà amb la voluntat de mantenir viva la memòria històrica.
El president de la Secció Local de Lleida d’ERC, Xavier Biosca, ha assenyalat que “aquest acte ens interpel·la a recordar no només les víctimes d’aquell dia, sinó totes les víctimes de la guerra en la nostra societat. És un moment per reafirmar el nostre compromís amb la pau, la convivència i un futur on els infants puguin créixer en un món lliure de violència. Gràcies per estar aquí per mantenir viu el record i seguir construint una societat millor”.
Per la seva part, el secretari de Ciutadania de la Federació de Lleida d’ERC, Jossef Koumia, ha recordat que “el 2 de novembre de 1937, Lleida va patir un dels episodis més dolorosos de la seva història quan el bombardeig al Liceu Escolar va segar les vides de nens i nenes innocents. Aquella massacre no només va destruir somnis, sinó que va deixar una marca inesborrable en la memòria col·lectiva de la ciutat. Recordar aquell dia és un acte de justícia per a les víctimes i un compromís ferm amb la pau”.
Retorn de les restes de Frederic Godàs a Lleida
Freixanet també va reivindicar la que les restes de Frederic Godàs, que actualment reposen al cementiri de la localitat francesa de Sénaillac-Latronquière –on va morir de septicèmia- “tornin a Lleida, on va dedicar la seva vida a l’educació i als valors de llibertat i igualtat. Només amb aquest gest de justícia històrica podrem dignificar la seva memòria i la de tots els qui van perdre la vida.”