ERC Lleida destaca la feina del Casal d'Estiu de l'Esbart Arrels per impulsar la cultura popular

Els portaveus del grup han considerat que la iniciativa és "un exemple de com es poden transmetre valors, identitat i comunitat a través del lleure”

28 de juliol de 2025 a les 07:56h

La portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Lleida, JordinaFreixanet, i el regidor Xavier Estrada van visitar ahir el Casal d’Estiu que organitza l’Esbart Arrels de Lleida a l’Escola Sant Jordi, un espai que construeix ponts entre la ciutat i l’Horta, entre l’educació en el lleure i la cultura popular.

Enguany el casal arriba a la seva 13a edició i ho fa amb una proposta singular i arrelada: cada setmana gira al voltant d’un element de la cultura popular de Lleida. Balls, danses, castells, llegendes, figures tradicionals i símbols de la ciutat esdevenen el fil conductor de les activitats lúdiques i pedagògiques, tot despertant la curiositat i l’orgull d’infants i joves per allò que els és propi.

“És una alegria veure com des de ben petits, els nens i nenes es vinculen amb la cultura de la ciutat d’una manera vivencial i festiva. Aquest casal és un tresor per a Lleida i un exemple de com es poden transmetre valors, identitat i comunitat a través del lleure”, va destacar Jordina Freixanet, que va poder comprovar que "els infants tenen una bon coneixement de la cultura de la ciutat".

Tot i estar impulsat per Arrels, el casal acull infants de diferents entitats i procedències, en un entorn d’inclusió i complicitat compartida. Des d’aquest any, a més, ofereixen quatre beques que cobreix íntegrament la mateixa entitat, un gest que evidencia el seu compromís amb l’equitat i l’accés universal.

“El casal d’Arrels demostra que la cultura popular pot ser motor educatiu, cohesió social i transmissió de valors. I això és gràcies a entitats que treballen des del territori, amb passió i coneixement.”, va afirmar Xavier Estrada, que ha compartit estones amb els infants durant la visita.

Des d’Esquerra Republicana es considera que cal reflexionar sobre el paper de l’Ajuntament en l’ecosistema de lleure educatiu de la ciutat, i en concret, sobre si el futur ha de passar per reforçar l’oferta pròpia municipal o bé per donar més suport a les entitats que ja tenen trajectòria i arrelament.

“L’important és que les famílies puguin escollir lliurement, sense que el preu sigui un condicionant. Per això l’Ajuntament hauria de garantir suport a totes les iniciatives de qualitat, municipals i associatives, i evitar que el criteri econòmic sigui l’únic que determina l’accés.”, va afegir Freixanet.

Finalment, ERC també va recollir algunes peticions de millora, com la connectivitat amb transport públic fins a l’Escola Sant Jordi i una difusió més àmplia d’aquest tipus d’iniciatives, per arribar a més famílies i fer visible la pluralitat d’ofertes educatives que conviuen a la ciutat.