El Teatre Municipal de Balaguer acull l’obra ‘Oncle Vània’

Avatar photo

Aquest dissabte a la tarda

El Teatre Municipal de Balaguer serà acollirà aquest proper diumenge 13 de febrer a les 6 de la tarda, una de les obres més importants de la literatura dramàtica del segle XIX: ONCLE VÀNIA d’Anton Txèkhov. Dirigit pel prestigiós director lituà Oskaras Koršunovas i format per tot un equip artístic i tècnic català, amb un repartiment de luxe encapçalat per Julio Manrique, amb Ivan Benet, Lluís Marco, Carme Sansa, Kaspar Bindeman, Raquel Ferri, Anna Güell i Júlia Truyol en la resta del repartiment.

Escrita a la fi del segle XIX, mostra la confrontació de dos mons, el rural i la societat industrial. “Com totes les grans obres mostra el xoc de vells i nous temps, de tradició i modernitat. Una temàtica clàssica i actual a la vegada, la confrontació entre dues èpoques, el segle XX i el XXI.

Txèkhov reflecteix l’apocalipsi interior d’un grapat de destins humans: el tedi, la vida malgastada, l’amor no correspost o la feina inacabable marquen l’existència dels personatges d’una de les obres més desoladores i representatives de l’autor rus.

ONCLE VÀNIA  explica que el professor Serebriàkov i la seva segona esposa, la jove i bonica Elena, acaben d’instal·lar-se a la seva hisenda, abans només habitada per Sònia, filla del primer matrimoni del professor Serebriàkov, el seu oncle Ivan Voinitski -conegut com l’oncle Vània-, Maria Vasilevnala -la mare d’Ivan- i Teleguin, un terratinent arruïnat. En la calma i monòtona quotidianitat de la hisenda, Sònia i l’oncle Vània han consagrat al llarg dels anys les seves vides a treballar àrduament per finançar la intel·lectual vida del professor Serebriàkov, dedicada a escriure articles d’art. Això no obstant, aquesta devoció per Serebriàkov toca la seva fi quan amb el seu retorn a la hisenda s’adonen que, de fet, el professor no és altra cosa que un veritable fracassat que no coneixerà mai l’èxit. La decepció per Serebriàkov s’afegeix a la frustració causada per la cadena d’amors no correspostos que té lloc a la hisenda: Sònia està enamorada del doctor Àstrov, que alhora està enamorat d’Elena, la qual el rebutja. Paral·lelament, Elena es veu també cobejada per l’oncle Vània, però el seu pragmatisme la fa restar al costat del professor malgrat no estar-ne enamorada.

Text del director lituà Oskaras Koršunovas:

El temps i l’espai del nostre ‘L’oncle Vània’ no estan definits. No estem a Rússia, però tampoc a Catalunya. No som al segle XIX, ni tampoc avui en dia. Anton Txèkhov va crear un món que no existeix en el mapa físic ni tampoc en el temps, però que perviu en el nostre mapa espiritual. ‘L’oncle Vània’ és actual en el món contemporani d’una manera única i sorprenent: parlem de temes com el medi ambient, l’emancipació de la dona, la confrontació entre el món tradicional i el món modern, la construcció social on l’amor ja no és viable… Sentirem els ecos de tots aquests temes en el nostre espectacle. Aquest mapa espiritual que va dibuixar Txèkhov és el que trobem més important, ja que dins ell ens busquem a nosaltres mateixos. De la mateixa manera que l’Àstrov dibuixava els seus mapes amb la vida dels boscos, els animals i els ocells, Txèkhov dibuixava el mapa amb les nostres vides. Per mi ‘L’oncle Vània’ és un mirall on m’hi puc reconèixer. El mirall de la meva realitat espiritual és terrible. D’aquí neix la necessitat de parlar amb els pensaments de l’espectador i no amb les paraules. I també sembla que hem entès la raó del perquè Txèkhov li va donar el nom de ‘L’oncle Vània’ a l’obra i no, per exemple, “Vània”, o algun altre nom. L’oncle Vània no es suïcida per la Sònia, i aquí es revela un amor autèntic que s’expressa mitjançant la responsabilitat pel proper. “Cal treballar”, sentim al final de l’obra, perquè l’amor és equivalent a responsabilitat i a feina. Només així podem construir el present i el futur, allò que, com diu l’Astrov, passarà d’aquí a uns cent anys.

Per aquesta obra de la literatura universal del segle XIX, el Teatre Municipal activa els programes específics PLATEA JOVE i GRUPS DE LECTURA de la biblioteca municipal Margarida de Montferrat, oferint a aquests col·lectius, importants descomptes per ser un espectacle recomanat. Els alumnes de secundària matriculats a qualsevol dels centres educatius de la ciutat de Balaguer interessats en gaudir del descompte de Platea Jove s’han d’apuntar al seu centre educatiu i les persones que formen part dels grups de lectura a la mateixa biblioteca.

ONCLE VÀNIA. Anton Txèkhov

Dia: DIUMENGE 13 DE FEBRER DE 2022

Hora: 6 de la tarda

Lloc: Teatre Municipal – Balaguer

Venda d’entrades anticipades: entradesteatre.balaguer.cat

Preus: 25 euros platea – 22 euros amfiteatre

Durada: 2 hores i 45 minuts (espectacle amb mitja part)

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Recreació en 3D de l’aspecte original dels Banys Àrabs de Girona

Notícia següent

El Museu de la Mar de l’Ebre acull l’exposició ‘Una Mar de Colors’

Notícies relacionades