‘El robatori de nadons durant el Franquisme’, a debat a Lleida

Aquest dijous 16 de novembre, l’Ajuntament de Lleida a través del departament de Drets Civils organitza una nova edició de Debats de Memòria amb el títol “El robatori de nadons durant el franquisme”.

En aquesta ocasió, a la taula de debat, hi participaran dos dels millors especialistes que treballen en l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors; Neus Roig i Santiago Castellà.

L’activitat posarà de manifest com, durant dècades, es va produir un robatori continuat de nadons que es desenvolupa en diverses fases.  O bé com a mecanisme estrictament polític, repressiu, de persecució dels vençuts durant la Guerra Civil. O bé, des de l’any 1938 en endavant, com a eina de càstig i de control cap a les dones que no acomplien els cànons establerts per l’Església catòlica. Uns procediments que s’acaben convertint en negoci fins que l’any 1996 es reforma la llei d’adopció i fa gairebé impossible el robatori.

Aquest nou ‘Debat de Memòria’ es realitzarà, el poper dia 16 de novembre, a les 18.45 h, a la Sala Jaume Magre, al carrer Bisbe Torres, 2.

Els ponents

Neus Roig Pruñonosa és doctora en Ciències Humanes i Socials i antropòloga. Està especialitzada en estudi de l’estructura política, social i religiosa que va fomentar el robatori de nadons durant la dictadura i part de la democràcia espanyola. Actualment, presideix l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors (ODFM), presentat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona l’octubre del 2016, i forma part de la Càtedra Interuniversitària de la Comunitat Valenciana de Memòria Democràtica. És autora del llibre “No llores que vas a ser feliz. El tráfico de bebés en España: de la represión al negocio (1936-1996)”.

Santiago Castellà Surribas és Llicenciat en Dret (1991), Llicenciat en Ciències Polítiques (1995) per la UNED. Màster en Pau, Seguretat i Defensa (2004) per l’Institut Universitari General Gutiérrez Mellado-UNED i Doctor en Dret per la Universitat de Barcelona (2002). Va ser degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili del 2003 al 2006 i vicerector de Relacions Externes de la mateixa universitat el 2006. Investigador actiu a la Universitat de Rovira i Virgili en les línies de Protecció internacional de les minories ètniques, nacionals, lingüístiques i religioses i protecció internacional del medi ambient.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Augmenten els suïcidis a causa de l’escalfament global

Una metaanàlisi liderada per investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS relaciona els pics de temperatura…

18 minuts fa

L’acusat d’abusar de la neboda de 7 anys diu que “en cap moment” li va fer tocaments

El judici a l'acusat d'abusar sexualment de la neboda de 7 anys a Palafrugell (Baix…

19 minuts fa

Activitats previstes en les Biblioteques Municipals per aquest estiu 2024

La regidoria de Cultura i Política Lingüística ha presentat aquest matí el programa d'activitats previstes…

21 minuts fa

Els 80 alumnes del Programa d’adaptació curricular de L’Hospitalet acaben el curs

Un total de 80 alumnes de 3r i 4t d’ESO del Programa d’adaptació curricular (PAC)…

28 minuts fa

“Dijous de Vi” celebra una exitosa primera edició amb voluntat de consolidar-se

El Servei de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès fa una valoració molt positiva…

35 minuts fa

Maten a trets el germà de l’exvicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís

Un home de 43 anys ha mort aquest migdia en un tiroteig. Segons fonts policials,…

37 minuts fa

Esta web utiliza cookies.