‘El robatori de nadons durant el Franquisme’, a debat a Lleida

Avatar photo

Aquest dijous 16 de novembre, l’Ajuntament de Lleida a través del departament de Drets Civils organitza una nova edició de Debats de Memòria amb el títol “El robatori de nadons durant el franquisme”.

En aquesta ocasió, a la taula de debat, hi participaran dos dels millors especialistes que treballen en l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors; Neus Roig i Santiago Castellà.

L’activitat posarà de manifest com, durant dècades, es va produir un robatori continuat de nadons que es desenvolupa en diverses fases.  O bé com a mecanisme estrictament polític, repressiu, de persecució dels vençuts durant la Guerra Civil. O bé, des de l’any 1938 en endavant, com a eina de càstig i de control cap a les dones que no acomplien els cànons establerts per l’Església catòlica. Uns procediments que s’acaben convertint en negoci fins que l’any 1996 es reforma la llei d’adopció i fa gairebé impossible el robatori.

Aquest nou ‘Debat de Memòria’ es realitzarà, el poper dia 16 de novembre, a les 18.45 h, a la Sala Jaume Magre, al carrer Bisbe Torres, 2.

Els ponents

Neus Roig Pruñonosa és doctora en Ciències Humanes i Socials i antropòloga. Està especialitzada en estudi de l’estructura política, social i religiosa que va fomentar el robatori de nadons durant la dictadura i part de la democràcia espanyola. Actualment, presideix l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors (ODFM), presentat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona l’octubre del 2016, i forma part de la Càtedra Interuniversitària de la Comunitat Valenciana de Memòria Democràtica. És autora del llibre “No llores que vas a ser feliz. El tráfico de bebés en España: de la represión al negocio (1936-1996)”.

Santiago Castellà Surribas és Llicenciat en Dret (1991), Llicenciat en Ciències Polítiques (1995) per la UNED. Màster en Pau, Seguretat i Defensa (2004) per l’Institut Universitari General Gutiérrez Mellado-UNED i Doctor en Dret per la Universitat de Barcelona (2002). Va ser degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili del 2003 al 2006 i vicerector de Relacions Externes de la mateixa universitat el 2006. Investigador actiu a la Universitat de Rovira i Virgili en les línies de Protecció internacional de les minories ètniques, nacionals, lingüístiques i religioses i protecció internacional del medi ambient.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Compte enrere pel Concurs d’Aparadors Nadalencs 2023 a Valls

Notícia següent

Josep Baiges: “El discurs metropolità també ha de tenir el seu reflex en les relacions industrials”

Notícies relacionades