Lleida ja ha posat en marxa el nou servei de manteniment i millora de la jardineria urbana a la ciutat des del passat dilluns, 2 de juny, i que tindrà una durada fins a l'1 de juny de 2027, amb la possibilitat de pròrroga durant dos anys més.
Així ho ha explicat aquest matí la tinenta d'alcalde, Begoña Iglesias, en una roda de premsa a la Plaça Blas Infante del barri de Cappont on s'ha reunit gairebé tota la plantilla de jardineria en una mostra de la nova maquinària i amb l'assistència del paer en cap, Fèlix Larrosa, així com les diverses empreses, comercials i mitjans. Les empreses Urbaser, Raga i les fundacions Ilersis i Aspros assumeixen el manteniment de parcs i zones verdes amb un total de 181 treballadors i treballadors. Durant la presentació també hi ha hagut la presència de diversos regidors de la corporació municipal, com ara David Melé (Junts), Josep Roca (Vox) i Ana Maria Florista (PP).
"Donem un impuls extraordinari a la bellesa de la ciutat, al manteniment dels espais verds enjardinats i a la sostenibilitat urbana, una Lleida millor, més bonica i que hem de cuidar entre tots i totes", ha assegurat la tinenta d'alcalde, Begoña Iglesias.
Augment de pressupost amb una inversió anual de 5,1 MEUR, un total de 181 treballadors/es al carrer i nova maquinària d'alta gamma
"Tot aquest nou model té un gran esforç econòmic i significa un gran pas endavant", ha dit la tinenta d'alcalde. El pressupost global d'aquest nou contracte de jardineria s'incrementa en un 53,66% respecte l'anterior, amb una inversió anual de 5,1 MEUR, sense comptar les feines i recursos amb el Centre Especial Salvador Seguí i l'Escola Municipal de Jardineria.
Pel que fa al personal, s'ha garantit una millor amplitud amb la subrogació de tota la plantilla actual i l'increment de 22 treballadors més entre el marge dret i esquerra. "Això significa que passem de 92 a 115 persones, un augment del 24%", a les quals també s'han de sumar els 60 de Salvador Seguí i 6 més de l'Escola de Jardineria que fan un total de 181 persones treballant per la jardineria als carrers de Lleida.
També s'ha pogut veure tota la nova maquinària que utilitzarà el nou servei i que a més és d'alta gamma per una major eficiència i sostenibilitat, inclòs amb els vehicles que són híbrids o elèctrics, així com les furgonetes o camions. Concretament, són 32 desbrossadores, 32 bufadores, 18 motoserres, 18 segadores autopropulsades, una aspiradora de fulles i una flota de 30 vehicles híbrids o elèctrics.
D'altra banda, aquest contracte incorpora millores per reforçar la qualitat i modernització del servei: 307.000 euros destinats al subministrament i plantació d'arbres i arbustos, 121.000 euros per a millores paisatgístiques en diferents sectors i 40.000 euros per l'estudi d'automatismes a les xarxes de reg als dos sectors principals, regs automatitzats que calculin la humitat del terra per no haver de regar si no es necessita.
Com a novetat, tot el servei de jardineria tindrà una imatge unificada i portarà el mateix uniforme amb l'objectiu de ser fàcilment reconegut. A més, també s'ha posat en marxa un sistema de control modern a través d'una plataforma per garantir que el servei es presta correctament i poder revisar els torns de treball i el control per geolocalització del servei per diversos incompliments.
Cal recordar que en els últims mesos la Paeria de Lleida havia imposat diverses sancions als gestors de l'anterior contracte per incompliments del mateix, mentre que des del Comitè d'empresa reclamaven més treballadors.
En aquest sentit, l’alcalde, Fèlix Larrosa, ha destacat que la Paeria posarà en marxa "de forma imminent" el cos d’inspecció municipal que vetllarà pel correcte funcionament de tots els serveis de l’ajuntament.
La jardineria actuarà en 8 sectors a la ciutat i queda dividida entre el marge dret i el marge esquerre
Entre les principals novetats respecte al contracte anterior, que datava de l'any 2016, ara la ciutat queda dividida en 8 sectors i per primera vegada s'inclouen zones enjardinades de nova creació. Així doncs, s'ha decidit separar els dos sectors més grans que estan separats pel Riu Segre, el marge dret i el marge esquerre.
Pel que fa al marge dret, l'empresa encarregada de la jardineria serà Urbaser als barris del Centre Històric, Mariola, Noguerola, Balàfia, Pardinyes, Secà, Camp d'Esports, Instituts-Sant Ignasi, Universitat, Zona Alta, Turó de Gardeny i Clot; mentre que el grup Raga s'encarrega del marge esquerre amb els barris de Cappont, la Bordeta, els Mangraners i el polígon del Camí dels Frares.
Per primera vegada, Ilersis i Aspros s'uneixen com a Unió Temporal d'Empreses (UTE) per donar millors resultats. A aquestes dues empreses els correspon el Turó de la Seu Vella, el cementiri municipal, Llívia i els Camps Elisis. "Continuem i reforcem l'històric compromís social que té la Paeria amb aquest contracte de jardineria i seguim apostant per aquesta inclusió social i laboral a través del Centre Especial de Treball Salvador Seguí amb el manteniment del Parc de la canalització del riu Segre i el barri de Ciutat Jardí", ha dit Iglesias.
En aquest sentit, ha explicat que la novetat és que s'optimitzarà temps i recursos, ja que el barri de Ciutat Jardí ho farà l'empresa més pròxima que és l'Institut Salvador Seguí i el Grup Raga estarà al polígon dels Frares "perquè allà té el seu magatzem".
La Paeria licitarà un contracte específic per la jardineria del Parc de les Basses d'Alpicat
Pel que fa al Parc de les Basses d'Alpicat, on l'Ajuntament de Lleida hi preveu un càmping, s'ha explicat que temporalment serà gestionat per l'Escola Municipal de Jardineria, però que s'està preparant un plec per licitar un contracte específic per aquest gran espai renaturalitzat i que "ha de tenir un manteniment molt específic", ha dit Iglesias.