Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

El Museu Tàrrega Urgell presenta un Pla Estratègic amb l’objectiu de potenciar la seva projecció cultural al territori

Avatar photo

El Museu Tàrrega Urgell ha presentat avui el seu Pla Estratègic, document que fixa les accions de gestió i divulgació del patrimoni que aquest equipament cultural de titularitat municipal preveu desenvolupar fins a l’any 2028. La iniciativa vol millorar les funcions del museu adaptant-se alhora a les necessitats pròpies de l’entorn, tal i com també estableix el Pla de Museus de la Generalitat de Catalunya.

El pla, redactat per l’empresa Alisis Cultural, marca directrius com el plantejament museogràfic, el model de gestió, els equips humans, les infraestructures, la transformació digital o la comunicació, prioritzant projectes i línies d’actuació en recerca i difusió.

 

Alisis Cultural planteja aquestes directrius en base a una diagnosi prèvia a partir de la recerca documental, sessions amb el personal i treball de camp per identificar necessitats, expectatives i estats d’opinió.

En el decurs de l’acte d’avui, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, ha subratllat “la necessitat de disposar d’aquesta planificació per treballar en la millora d’un equipament que ha anat evolucionant des de l’any 1962, arribant a un públic més ampli i assolint una major inclusivitat”.

Per la seva part, Oriol Saula, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, ha explicat que el pla “avalua els punts forts i els punts febles del museu per aconseguir l’excel·lència i consolidar el vincle amb la societat targarina”. A la presentació també han assistit Sònia Blasco, cap del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya; i Taina López, portaveu d’Alisis Cultural. Es preveu que el document rebi l’aprovació del Ple en la sessió del proper 30 de novembre.

Apropar els continguts del Museu al conjunt de la ciutadania

La primera línia estratègica proposa construir un nou relat patrimonial aportant una visió de conjunt i potenciant el sentiment de pertinença de Tàrrega amb la redefinició dels espais expositius i la incorporació de nous continguts.

Destaca, per exemple, l’actualització de les seccions permanents d’arqueologia; una major dotació de contingut a la Casa d’Avraham Xalom (centre d’interpretació de la vida a l’antic call jueu) o la suma de la futura Casa Museu dedicada a l’escriptor Manuel de Pedrolo, també situada al carrer Major.

A més, es vol avançar en la millora de l’accessibilitat funcional i sensitiva, incorporar nous suports comunicatius innovadors i fomentar la participació ciutadana.

Estructurar la gestió de la col·lecció i la recerca per al seu desenvolupament òptim

Com ja s’ha dit, també es fixa una planificació de les accions de recerca prioritàries que contribueixin a reforçar la proposta de valor del museu, assolint la previsió de recursos tècnics i humans. Això, a més, permetria desbloquejar l’estat de col·lapse de les reserves del museu. Cal a més, adaptar i implementar la política d’adquisicions del museu tot cercant la complicitat de tercers.

 

Enfortir els recursos del museu i la col·laboració amb agents de l’entorn

El pla estratègic estableix com una altra prioritat l’enfortiment dels recursos humans i tècnics del museu. En aquest apartat també és clau el reposicionament en relació als agents de l’entorn, institucionals o no, amb àrees de gestió mancomunades i treball coordinat. Destaquen les propostes de constitució de l’associació d’amics del museu, la incorporació de la figura tècnica d’acció educativa i comunitària, l’optimització de la revista URTX o fins i tot un canvi de nom del museu, coherent amb la seva nova etapa.

Equipament patrimonial de referència

El Museu Tàrrega Urgell és l’equipament patrimonial de referència a la localitat i al conjunt de la comarca des del 1962, any en que obrí les seves portes, i que esdevindria finalment Museu Comarcal el 1981, fruit del conveni de constitució entre l’Ajuntament de Tàrrega i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest es troba ubicat a l’antic casal de la família Perelló, on acull un destacat fons paleontològic procedent de les pedreres del Talladell (la base de la col·lecció) i dipòsits de múltiples excavacions dutes a terme al territori entorn de la trajectòria del període iber.

 

Des de l’any 2014, l’edifici compta amb la sala permanent ‘Tragèdia al Call. Tàrrega 1348’, fruit d’una tasca de recerca arqueològica i documental al voltant de l’antic call de la vila medieval i el sagnant pogrom que patí al segle XIV.

D’altra banda, cal destacar també el conjunt d’obres pictòriques i escultòriques d’artistes targarins dels segles XIX, XX i XXI. És a través d’aquest fons que es posa en valor l’evolució de l’art targarí a l’exposició permanent ‘Forjant un sistema artístic’.

 

A més, i després de la compra i rehabilitació de l’edifici per part de l’Ajuntament, s’ha conservat la fisonomia de les Sales Nobles. Cal destacar també altres col·leccions etnològiques de vestuaris de principis del segle XX, donació de la família de l’escriptor Manuel de Pedrolo.

El Museu Tàrrega Urgell alberga exposicions temporals d’art i etnografia. Des del Museu Tàrrega Urgell també es gestionen importants vestigis com la casa d’Avraham Xalom, el Pou del Gel o el castell medieval.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

nine + 7 =

Notícia anterior

Sabadell impulsa múltiples accions per garantir l’accessibilitat de les activitats de Nadal

Notícia següent

Descoberta una placa a la casa natal de Xavier Amorós de Reus

Notícies relacionades