El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida celebra l’aprovació de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que impulsa la reducció del malbaratament d’aliments i en fomenta la redistribució a entitats socials. La llei, aprovada aquest dijous al Congrés, suposa un pas decisiu en la lluita contra el malbaratament alimentari i la millora de la seguretat alimentària de milers de persones en situació de vulnerabilitat.
A Espanya es malbaraten més de 1.300 milions de quilos d’aliments a l’any, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Una realitat que contrasta amb les necessitats d’ajuda alimentària a la nostra societat.
En aquest context, la nova llei estableix mesures concretes per prevenir la generació de residus alimentaris, promoure’n la donació i garantir-ne la traçabilitat.
Impacte de la llei en els Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida
La normativa estableix una jerarquia per a la gestió dels excedents, en la qual es dona la màxima prioritat a la donació per al consum humà. Això significa que supermercats, distribuïdors i productors estaran obligats a donar els aliments excedents aptes per al consum abans de considerar-ne l’ús per a alimentació animal, compostatge o generació de biogàs.
Per fer-ho possible, hauran d’arribar a acords o convenis amb entitats d’iniciativa social, organitzacions sense ànim de lucre o bancs dels aliments, que seran els responsables de canalitzar els excedents de manera efectiva i sostenible.
A més, es reforça la transparència en el procés de donació mitjançant l'exigència d’un sistema de traçabilitat, garantint la seguretat i qualitat dels aliments donats. Aquesta mesura facilitarà la feina del Banc dels Aliments i d’altres entitats socials, permetent una gestió més eficient i sostenible.
Compromís del Banc dels Aliments en la lluita contra el malbaratament
El paper de les entitats socials en la lluita contra el malbaratament alimentari és fonamental. Gràcies a les donacions d’excedents, el Banc dels Aliments pot redistribuir aquests recursos entre les persones en situació de vulnerabilitat. Aquest model no només contribueix a la reducció del malbaratament, sinó que també enforteix la xarxa de suport social i garanteix l’accés a una alimentació bàsica a milers de persones.
En aquest sentit, el Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida fa més de 19 anys que lluiten contra el malbaratament alimentari, recollint i distribuint aliments. L’any 2024 es van atendre a més de 20.700 persones en risc d’exclusió a través de més de 56 entitats socials i es van distribuir més de 1.000 tones d’aliments, de les quals el 50% van ser recuperades gràcies a la col·laboració de diversos actors de la cadena alimentària. Per exemple, productors, la indústria alimentària, cadenes de distribució i el sector d’hotels, restaurants i cafeteries. També es va col·laborar amb fires d’alimentació.
