El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida valora la nova llei contra el malbaratament alimentari que reconeix la tasca feta els darrers 19 anys

Considera que és un avenç per reduir el malbaratament i facilitarà la donació d’aliments per destinar-los a persones en situació de risc d’exclusió

21 de març de 2025 a les 15:11h

El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida celebra l’aprovació de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que impulsa la reducció del malbaratament d’aliments i en fomenta la redistribució a entitats socials. La llei, aprovada aquest dijous al Congrés, suposa un pas decisiu en la lluita contra el malbaratament alimentari i la millora de la seguretat alimentària de milers de persones en situació de vulnerabilitat.

A Espanya es malbaraten més de 1.300 milions de quilos d’aliments a l’any, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Una realitat que contrasta amb les necessitats d’ajuda alimentària a la nostra societat.

En aquest context, la nova llei estableix mesures concretes per prevenir la generació de residus alimentaris, promoure’n la donació i garantir-ne la traçabilitat.                                   

Impacte de la llei en els Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida

La normativa estableix una jerarquia per a la gestió dels excedents, en la qual es dona la màxima prioritat a la donació per al consum humà. Això significa que supermercats, distribuïdors i productors estaran obligats a donar els aliments excedents aptes per al consum abans de considerar-ne l’ús per a alimentació animal, compostatge o generació de biogàs.

Per fer-ho possible, hauran d’arribar a acords o convenis amb entitats d’iniciativa social, organitzacions sense ànim de lucre o bancs dels aliments, que seran els responsables de canalitzar els excedents de manera efectiva i sostenible.

A més, es reforça la transparència en el procés de donació mitjançant l'exigència d’un sistema de traçabilitat, garantint la seguretat i qualitat dels aliments donats. Aquesta mesura facilitarà la feina del Banc dels Aliments i d’altres entitats socials, permetent una gestió més eficient i sostenible.

Compromís del Banc dels Aliments en la lluita contra el malbaratament

El paper de les entitats socials en la lluita contra el malbaratament alimentari és fonamental. Gràcies a les donacions d’excedents, el Banc dels Aliments pot redistribuir aquests recursos entre les persones en situació de vulnerabilitat. Aquest model no només contribueix a la reducció del malbaratament, sinó que també enforteix la xarxa de suport social i garanteix l’accés a una alimentació bàsica a milers de persones.

En aquest sentit, el Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida fa més de 19 anys que lluiten contra el malbaratament alimentari, recollint i distribuint aliments.  L’any 2024 es van atendre a més de 20.700 persones en risc d’exclusió a través de més de 56 entitats socials i es van distribuir més de 1.000 tones d’aliments, de les quals el 50% van ser recuperades gràcies a la col·laboració de diversos actors de la cadena alimentària. Per exemple, productors, la indústria alimentària, cadenes de distribució i el sector d’hotels, restaurants i cafeteries. També es va col·laborar amb fires d’alimentació.