Aquest Nadal, el panettone que regnarà a moltes taules no prové de Milà ni de Barcelona, sinó d'un petit obrador dels Alamús. La pastisseria El Rusc, regentada per Iana Gruzinenko i Josep Pujol, ha convertit el seu producte en el "millor dolç del Nadal" després de guanyar el primer premi en la tercera edició del certamen Panettone Panepanna, celebrat a la Corunya.
La victòria ha estat inesperada però rotunda. En un tast a cegues on participaven pastisseries d’Espanya i Itàlia. Tot un èxit per a un negoci jove que opera des d'un antic local de carnisseria de només 16 metres quadrats i que aquest mateix 2025 ja va situar el seu pa entre els 25 millors de Catalunya.
El secret de Nadal: puresa i absència de vainilla
Mentre molts artesans aposten per aromes complexos, a El Rusc han nedat a contra corrent. Segons explica Josep Pujol, la clau de l’èxit ha estat presentar un panettone "més fresc i pur". La seva recepta, clàssica i sense químics, té una particularitat: no porta vainilla. “Preferim no posar-n’hi perquè creiem que mata altres gustos; volem que es notin els matisos de la fermentació”, detalla el pastisser. Aquesta aposta per la simplicat i l’essència ha estat el factor diferencial davant de competidors de renom internacional.
El negoci és la materialització del projecte final d’estudis de la Iana a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. Arribada d’Ucraïna el 2018, la pastissera ha aconseguit en poc temps situar els Alamús al mapa gastronòmic estatal, tot i les limitacions d'espai que ja els fan plantejar una futura ampliació.
Un panettone amb cor: la iniciativa solidària
Però el Nadal a El Rusc enguany té un significat que va més enllà dels premis. La pastisseria manté una iniciativa solidària molt personal: els beneficis de la venda del seu panettone de mig quilo es destinen a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).
La decisió sorgeix arran de la pèrdua recent d'una treballadora i amiga molt propera de l'equip, que va morir l'agost passat a causa d'un càncer de pàncrees diagnosticat pocs mesos abans. Amb aquesta acció, El Rusc vol transformar l’èxit del seu producte estrella en un suport real a la investigació biomèdica local i mantenir viu el record de la seva companya durant aquestes festes.
