Doble presentació de llibres a la Biblioteca d’Alpicat

  L’acte se celebrarà divendres vinent, dia 25, a les 19.00 hores

  La Biblioteca d’Alpicat viurà divendres vinent, dia 25, a les 19.00 hores una doble presentació que tindrà com a protagonistes l’escriptor Joan Pinyol i l’historiador alpicatí Gerard Pamplona.

  En el cas de Pinyol, presentarà el seu llibre ‘Avi, et trauré d’aquí!’, mentre que Pamplona presentarà ‘El passat fosc del turó’. D’aquesta manera, els assistents podran conèixer el passat del ‘castell’ de Lleida com a camp de concentració franquista, així com la història de l’avi del Joan Pinyol, mort aquí durant la terra i la seva lluita per retornar-lo a Capellades.

  ‘Avi, et trauré d’aquí!’ és el resultat de la promesa que Joan Pinyol va fer a Joan Colom, l’avi a qui no va conèixer, un republicà exhumat d’una fossa comuna de Lleida per la dictadura i traslladat vergonyosament al Valle de los Caídos sense el permís de la família.

  Aquest llibre recull, a la primera part, el periple vital de Joan Colom des de l’octubre de 1938, quan va ser mobilitzat per la República, fins poc després de la seva mort en un camp de presoners lleidatà, el març de 1939; a la segona part, es documenta l’odissea de la família des del 2008 en la seva lluita per treure l’avi del mausoleu franquista.

  En el cas de l’obra de Gerard Pamplona, ‘El passat fosc del turó’ explica com, entre principis de 1938 i mitjan 1940, la Seu Vella, el ‘castell’ de Lleida, va convertir-se en un dels camps de concentració més importants de Catalunya, on van ser tancats milers de presoners de guerra republicans. Aquest estudi s’incardina de ple en la producció historiogràfica al voltant d’un espai, el camp de concentració del castell de Lleida, que ha estat, si més no, de difícil comprensió i anàlisi fins ara, oferint una nova perspectiva en relació amb els foscos esdeveniments que varen tenir lloc durant aquesta etapa al turó de la capital del Segrià.