El subdelegat del govern a Lleida, José Crespín, s’ha desplaçat avui a Tàrrega on ha visitat l’empresa familiar Cellers Carviresa, amb més de 150 anys d’història, per conèixer les inquietuds del sector agrari davant la propera campanya de reg i la transcendència que ha tingut i té el Canal Segarra-Garrigues en el desenvolupament de tota la seva àrea regable.
Crespín ha visitat les instal·lacions acompanyat pel gerent i productor de vi i oli, Isidre Rivalta, i ha seguit les explicacions sobre la trajectòria de l’empresa des de la qual gestiona la producció, transformació i comercialització del raïm i les olives que produeix a les seves finques regades pel Canal Segarra-Garrigues. L’empresa disposa de cellers propis d’elaboració a Tàrrega, Verdú i Sant Martí de Riucorb i tots ells pertanyen a la DO Costers del Segre.
Amb la visita, el subdelegat ha conegut l’important pas que aquest productor va poder dur a terme gràcies al desenvolupament del Canal Segarra-Garrigues ja que, segons ha explicat Crespín, “la disponibilitat d’aigua va permetre augmentar la seva capacitat productiva i incrementar a l’hora la rendibilitat de les seves produccions”.
En aquest sentit, José Crespín ha volgut posar en valor “l’important i rellevant paper que ha estat i és el Canal Segarra-Garrigues pel que fa el desenvolupament agrari de Lleida perquè també ha permès diversificar els cultius, fer créixer les indústries que giren al voltant, així com l’ampliació i obertura de nous mercats. Ha estat un abans i un després per al sector agrari”.
A partir d’aquest proper 1 de març està previst que la Generalitat de Catalunya s’encarregui de l’explotació conservació, manteniment i reposició d’elements i equips que formen part d’aquest infraestructura hidràulica en aplicació de l’acord sobre cessió de gestió d’explotació al que van arribar el passat any la societat mercantil estatal Aguas de las Cuencas de España (ACUAES), organisme dependent del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i la Generalitat de Catalunya.
El Segarra-Garrigues, de 82,4 quilòmetres de longitud, ha significat una inversió de 450 milions d’euros. La seva posada en funcionament, a finals de l’any 2015, ha permès el subministrament d’aigua d’aproximadament 11.650 hectàrees de les 15.700 que es troben adherides al sistema de reg. La cessió d’explotació a la Generalitat també inclou la Presa de l’Albagés, amb una capacitat de 80 hectòmetres cúbics, que té una funció reguladora entre el canal i els sectors de reg que abasteix, emmagatzemant el cabal transportat pel canal des de l’embassament de Rialb.