Dimecres, 17 de juliol de 2024
És notícia

Comença la campanya de recol·lecció del cereal d’hivern al Segrià

Avatar photo

Agricultura estima una producció de blat i ordi similar al 2016 a les comarques lleidatanes

Un any més els productors del municipi d’Alfés (Segrià) han estat dels primers en donar el tret de sortida a la campanya de recol·lecció del cereal d’hivern, que enguany les condicions climàtiques han avançat entre tres i cinc dies respecte a les darreres campanyes. Segons les primeres estimacions, Agricultura preveu per aquesta campanya una collita similar a la passada a les comarques lleidatanes, amb una producció estimada de 390.500 tones en el cas de l’ordi, i de 181.900 pel que fa al blat. L’inici de la sega del cereal d’hivern arriba després que el Departament d’Agricultura hagi decidit no autoritzar per protegir les aus l’avançament de la collita abans de l’1 de juny en zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) primerenques de Mas de Melons-Alfés, Segrià i Utxesa, tal com reclamen les organitzacions agràries JARC-COAG i Unió de Pagesos.
Les màquines recol·lectores han iniciat aquest dimarts la sega del cereal d’hivern a les zones de secà més primerenques de la comarca del Segrià com és el cas d’Alfés, tot i que han estat pocs els cerealistes que ja han començat la collita i la majoria ho faran en els pròxims dies. El gerent de la cooperativa Sant Salvador d’Alfés, Josep Ignasi Molló, preveu en aquesta localitat una collita “normal” en relació amb la mitjana dels últims anys però lleugerament inferior a la campanya passada en què els rendiments van ser d’entre 3.000 i 3.200 quilos per hectàrea, mentre enguany se situaran entre els 2.500 i els 2.800. Molló explica que les temperatures de l’hivern han estat correctes però la intensa calor que va fer pels volts de Setmana Santa ha acabat perjudicant una mica la planta en aquesta zona del Segrià.

Producció similar a la campanya 2016 a Lleida

Segons les primeres estimacions del Departament d’Agricultura, la producció de blat a la demarcació de Lleida se situarà enguany entorn a les 181.900 tones, una mica per damunt del 2016 en què va ser de 177.800 tones, mentre en el cas de l’ordi la producció prevista serà la mateixa que la campanya anterior, d’unes 390.500 tones. Així mateix, s’espera una producció de 6.750 tones de civada i 1.900 de sègol, respecte a les 4.500 i a les 2.000 de l’última campanya.

La cooperativa d’Alfés confia en un cert repunt dels preus

Pel que fa a preus, el gerent de la cooperativa Sant Salvador d’Alfés ha explicat que en les darreres setmanes s’ha vist un cert repunt, tendència que podria continuar en els pròxims mesos tenint en compte que s’espera una davallada de la producció de cereal d’hivern al conjunt de l’estat espanyol i pel fet que “també veníem d’uns preus molt dolents”.

Agricultura descarta avançar la sega a les ZEPA primerenques del Segrià per protegir les aus, tal com reclamen JARC i UP

El Departament d’Agricultura va decidir no autoritzar l’avançament de la data de la collita de cereals abans de l’1 de juny en els secans primerencs de Mas de Melons, Alfés, Segrià i Utxesa, que estan reconeguts com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) al sud del Segrià. La conselleria va rebutjar així la petició que havien fet les organitzacions agràries JARC i Unió de Pagesos, que al·legaven que les condicions climàtiques havien avançat el cicle del conreu i, per tant, demanaven collir al moment òptim per evitar el risc de pèrdues. Des d’Agricultura asseguren que no es pot avançar la sega perquè perjudicaria el procés de reproducció d’espècies protegides, especialment la calàndria i el sisó, que tenen els nius en els camps de cereals. La decisió s’ha pres en funció de l’informe encarregat a la sub-direcció general de Biodiversitat i Medi Natural del departament de Territori.

Des de JARC-COAG ja han presentat al·legacions a la decisió del departament, amb la qual consideren “es provoca un perjudici als productors, que no poden adaptar-se a l’estat del cereal i collir en el moment òptim”. El sindicat lamenta el “canvi de criteri” d’Agricultura després que el 2015 sí autoritzés de forma excepcional l’inici de la collita per les condicions climàtiques en les mateixes ZEPA del sud el Segrià.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

fourteen − 3 =

Notícia anterior

70.000 consumidors de tabac han deixat de fumar en l’últim any a Catalunya

Notícia següent

El projecte del Vendrell per poder rebre l’EDUSI no ha estat seleccionat

Notícies relacionades