Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Cervera renova els plafons de l’itinerari d’espais de la Guerra Civil

Avatar photo

La setmana passada es van substituir els vinils dels cinc plafons informatius que hi ha a Cervera de la ruta històrica i turística del projecte “L-2, itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra”.

La ruta es va senyalitzar l’any 2008, en una actuació promoguda pel Consell Comarcal de la Segarra i la Fundació Jordi Cases i Llebot, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera, dins del projecte global “Espais de Memòria” del Memorial Democràtic de Catalunya.

Els vinils que contenien la informació estaven molt malmesos a causa del pas del temps i l’exposició a les inclemències meteorològiques. És per aquest motiu que s’han substituït per uns de nous. A més s’ha unificat la imatge de tots els plafons, que s’ha adaptat a la normativa de senyalització del Memorial Democràtic de la Generalitat.

Segons el paer en cap, Joan Santacana, “la memòria no s’esborra, cal cuidar-la”.

La Paeria de Cervera s’ha acollit a una subvenció del Departament de Justícia per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial de Catalunya. La subvenció ha estat del 50% de l’actuació, que ha tingut un cost de 8.040 euros.

Els plafons informen d’esdeveniments que van tenir lloc durant la Guerra Civil a Cervera:

-Escola Jaume Balmes. “El front a prop, el pas del front”: amb l’arribada del front a Catalunya, Cervera i la Segarra van haver de preparar-se per donar cabuda a nombroses instal·lacions i serveis militars, com l’hospital de base del XVIII Cos d’Exèrcit republicà.

-Cementiri municipal. “La mort, el rastre amarg del dia a dia”: el cementiri de Cervera es va convertir durant la Guerra Civil en una immensa fossa comuna de centenars de soldats i civils que van trobar la mort en aquesta ciutat.

-Centre Obrer Republicà (passeig de l’Estació). “Cervera sota les bombes”: el bombardeig sobre ciutats i pobles sense protecció va convertir-se per primera vegada a la història en una estratègia, emprada per l’aviació nazi i feixista al servei de Franco per tal de destruir objectius militars, comunicacions i minvar la moral de la rereguarda. Cervera no se’n va escapar.

-Universitat. “Cervera dins el mapa concentracionari de Franco”: el 24 de gener de 1939 es creava a Cervera un camp de concentració per a milers de presoners, primer de l’exèrcit de Franco i després del nou règim. També hi van passar militars aliats fugits de l’Europa ocupada i guardes fronterers alemanys després de l’alliberament del sud de França, l’agost de 1944.

-Clot dels Àubens. “L’acció dels incontrolats”: entre els llocs que la memòria col·lectiva cita com a testimonials de la persecució religiosa a la Segarra figura la partida del terme coneguda com el clot dels Àubens.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un mecànic trenca d’un cop de puny el nas a un client del seu taller

Notícia següent

Tossa celebra els 30 anys de la televisió local

Notícies relacionades