La Polsim i les patgesses portaran la màgia a Balaguer en les primeres activitats nadalenques

L'encesa de llums de Nadal i el Nercat de Santa Llúcia – Fira dels All donaran el tret de sortida a les Festes de Nadal

Balaguer donarà el tret de sortida de les Festes de Nadal amb l’encesa de llums que tindrà lloc aquest proper divendres dia 4 de desembre a les 19.30 h a la plaça del Mercadal, amb la rebuda de la Polsim, personatge que forma part d’aquest nou relat que des de fa dos anys la Paeria està introduint en la cavalcada de Reixos. També s’encendrà l’estel de Nadal i els llums de la ciutat per part del paer en cap, Jordi Ignasi Vidal i un representant de les associacions de comerciants Balaguer 2021 i del Centre Històric. Així s’ha donat a conèixer aquets dimarts durant la presentació dels actes previstos.

D’aquest acte n’ha parlat el paer de Cultura i Comunicació, Arnau Torrente, que explica que justament una de les novetats d’aquest any és la introducció del personatge Polsim, que tot i que l’any passat ja va ser present la nit de Reixos, aquest any serà l’encarregada de l’encesa de les llums de Nadal, en simbolitzar la llum i que actuarà com a narradora de totes les festes. Aquest personatge, juntament amb les patgesses i la Missatgeria dels Reixos, que vindran a la ciutat la setmana següent en el marc del Mercat de Santa, volen construir un relat per travar el discurs de Nadal a la capital de la Noguera, lligat amb les campanyes comercials o les activitats paral·leles que es puguin fer. El paer de cultura ha destacat que aquest serà un personatge que parlarà llenguatge de signes amb llengua catalana per què aquest sigui un projecte cada cop més inclusiu.

Ester Guarné, paera de Promoció econòmica i empresa, ha explicat que divendres es presentaran les diferents campanyes preparades associacions de comerciants de Balaguer, l’ACB i la del Centre Històric i acte seguit es farà a 2/4 de 8 del vespre l’encesa oficial dels llums de Nadal. Guarné fa una crida als balaguerins i balaguerines a comprar a Balaguer, on ha dit, hi ha ‘una àmplia oferta que permet trobar de tot’.

El diumenge dia 13 de desembre, d’altra banda, Balaguer celebrarà el mercat nadalenc per excel·lència de la ciutat, la Fira Mercat de Santa Llúcia, una de les fires amb més història i tradició, anomenada també la Fira dels Alls.

Enguany, però, se celebrarà amb grans canvis a causa de la pandèmia. Un d’ells és el dia de celebració que es passa a diumenge i no dissabte com es feia habitualment.  L’altre canvi és el lloc de celebració, que es farà a la plaça del Mercadal per evitar aglomeracions en els carrers estrets del Centre Històric.

Mari Pau Ortiga, paera de Turisme, Fires i Festes, explica que el canvi de data del Mercat de Santa Llúcia, que es fa aquest any una setmana més tard del que era l’habitual,  s’ha fet per permetre a la gent de comarca desplaçar-se a Balaguer, un cop aixecat el confinament municipal. Pel que fa al Mercat, Ortiga explica que es durà a terme amb totes les mesures de seguretat i límits de capacitat. Tot i això, hi ha previstes activitats paral·leles com una ‘marching band’, una cantada de nadales, o la recepció de les patgesses, que es farà a la Plaça del pou. Totes elles es faran de forma que no provoquin concentracions de gent.

Precisament Mari Pau Ortiga ha afegit que el format del mercat enguany serà diferent ja que estarà tancat perimetralment per tal de poder controlar les entrades i sortides dels visitants. Les parades guardaran també una distància entre elles i es demanarà amb uns cartells indicatius que es respectin les normes de seguretat: guardar la distància entre persones, portar sempre la mascareta i netejar-se les mans amb el gel hidroalcohòlic.

La temàtica de les parades serà molt variada, des de complements, bijuteria, regals, ornaments, arbres i flors de Nadal, figuretes de pessebre, vidre gravat, i ganxet fins a diferents productes gastronòmics de proximitat com els torrons, el vi i el cava, la cervesa artesana, els formatges, els embotits, els dolços.

Paral·lelament al mercat pròpiament dit, i per tal de fer-lo més atractiu, cada any s’organitzen activitats lúdiques pensades per a tots els públics i molt especialment  per als més petits de la casa, introduint dins el marc de la Fira diferents accions i activitats diverses per tal de donar un valor afegit al certamen en qüestió.

En aquest sentit, a les 17.30 h arribaran les tres patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de rebre tots els nens i nenes que ho desitgin. L’escenari d’aquesta arribada serà a la plaça del Pou i tothom que vulgui saludar-les haurà de reservar prèviament lloc a la web de balaguer.cat.

Posteriorment, cap a les 18.30 h, tindrà lloc un concert de música de nadales a càrrec de Marina, Capi i Marta, que s’oferirà des del balcó de la paeria de Balaguer, per tal d’evitar aglomeracions.

Com cada any, la comissió de Balaguer per la Marató posarà també una paradeta de venda d’estels que, com és habitual, lluiran al Passeig de l’Estació i la plaça del Mercadal i també posaran a la venda uns articles solidaris sota l’eslògan “Porta-la sempre amb tu”. Seran unes cordes per aguantar la mascareta.

Cal recordar que enguany no es podrà menjar ni beure al Mercat com tampoc en cap espai del carrer i s’haurà de vigilar molt amb les aglomeracions evitant el contacte entre persones. Per aquest motiu, no es servirà la tradicional sopa d’all ni les torrades amb allioli de codony.

Durant la presentació d’aquest dimarts, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, ha valorat la campanya de Nadal com un mitjà per conscienciar la gent de les compres locals, en un any en què les compres per internet estan tenint molt pes. Pel que fa al Mercat de Santa Llúcia, Vidal explica que als carrers Major i d’Avall es formaven aglomeracions, i que la ubicació d’aquest any permetrà evitar que la gent s’acumuli i pugui gaudir igualment de les compres i de les activitats paral·leles.