Balaguer se suma a RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa

RECICLOS digitalitza el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes i premia els ciutadans compromesos amb el reciclatge a través d'incentius sostenibles

Els habitants de Balaguer compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d’avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l’aposta de la Paeria per RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a Espanya, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot el país.


D’aquesta manera, Balaguer es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper.


Els veïns de Balaguer podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en 86 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se’ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses al fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l’entorn dels ciutadans de Balaguer, com la plantació d’arbres plataners al municipi.

El Paer de Medi, Sostenibilitat i Salut, Xavier Castellà,  ha agraït a Ecoembes el fet d’haver pensat en Balaguer com a 5è municipi per implementar la campanya a Catalunya i s’ha mostrat convençut que servirà per augmentar el percentatge de reciclatge a la ciutat. En aquest sentit ha recordat que actualment aquest percentatge és una mica curt i que des de la Paeria esperen que amb aquesta i altres iniciatives que s’estan implementant des de l’àrea es pugui arribar a percentatges més elevats l’any vinent. Pel que fa a la APP, l’ha definit com un sistema molt assequible per un sector de gent que no recicla prou, que és alhora un gran consumidor de mòbil i de llaunes i ampolla petita. 

El Paer en Cap, Jordi Ignasi Vidal,  ha felicitat a Ecoembes per la iniciativa i ha agraït el fet d’haver pensat en la ciutat de Balaguer per implementar aquesta campanya. Pel que fa a la campanya, ha recordat que en els inicis del reciclatge els contenidors de vidre eren la guardiola del barri, i amb el que es recollia es podien fer millores de proximitat. La que s’ha presentat avui l’ha definit com una modernització de la idea que permetrà que els punts acumulats per la gent de Balaguer reverteixin en millores a la pròpia ciutat en temes relacionats amb el medi ambient, un sistema que ha d’incentivar el reciclatge.


Per fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Balaguer només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.


“Gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d’ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Balaguer a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada a Espanya que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d’ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat”, ha afirmat Xavier Balagué, gerent d’Ecoembes a Catalunya.

El Sistema de Devolució i Recompensa RECICLOS va néixer a The Circular Lab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ja és una realitat en quatre municipis catalans i, a més, recentment ha començat a funcionar en altres regions com La Rioja (en concret, a Calahorra) i Illes Balears (al municipi de Ciutadella). Així, al llarg d’aquest any, RECICLOS estarà present en municipis d’un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions d’Espanya, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres espais públics, facilitant així el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades tant a les llars com fora d’aquestes.

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el Reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i brics (contenidor groc) i els envasos de paper i cartó (contenidor blau) a tot Espanya.


Al 2019, es van reciclar més d’1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llaunes, brics, i de paper i cartó en tot el territori nacional, gràcies a aquesta xifra, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera – l’equivalent a la totalitat del que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o estalviar 6,37 milions d’MWh. Així mateix, es van estalviar 20.740.000 de metres cúbics d’aigua.