Divendres, 14 de juny de 2024
És notícia

Balaguer inaugura la sala subterrània del Castell Formón

Avatar photo

L’adequació de l’espai s’ha centrat en la neteja i consolidació dels murs, així com en l’arranjament del paviment

L’Àrea de Cultura de la Paeria de Balaguer ha inaugurat aquest diumenge la museïtzació i restauració de la sala subterrània del Castell Formós de Balaguer, una actuació que té com a objectiu preservar l’espai històric, i alhora donar a conèixer el relat a través del qual s’explica la història de la ciutat medieval.

L’adequació de l’espai s’ha centrat en la neteja i consolidació dels murs, així com en l’arranjament del paviment. El projecte d’adequació i museïtzació de l’antiga sala subterrània s’ha dut a terme gràcies al cofinançament de la Diputació de Lleida, la Paeria de Balaguer i el fons FEDER, amb un import d’adjudicació de 37.497,90 €. Aquesta actuació està inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’.

 

L’antic polvorí és una sala d’un únic àmbit, en la que s’ha instal·lat un projector a la paret, dos bancs i un cartell indicatiu amb el nom de la sala a l’escala exterior, i on també està previst projectar l’audiovisual “SAVI(E)S I GUERRERS. Castells i poder”, dirigit pels creadors locals Albert Bové i Toni Salut. Igualment els actors i actrius que han participat en la producció són de la zona.

El vídeo és una narració en primera persona per part de quatre personatges històrics de gran importància per Balaguer. Aquests són: Lubb B. Ahmat Al-Qassi, Ermengol VI d’Urgell, Teresa d’Entença i Margarida de Montferrat. Tots quatre expliquen la seva vida al castell, i a partir d’aquesta narració es dona a conèixer el tema del poder a l’Edat Mitjana. En aquest sentit es destaca el paper de les dones, les quals eren personatges amb molt poder. Aquest concepte és un dels que s’usen en l’àmbit de relat històric per a explicar la ciutat, entenent que els elements patrimonials són testimoni dels diferents marcs de la vida a l’Edat Mitjana.

 

L’audiovisual consta de tres apartats: els virulents segles VIII i IX: el món dels pactes i les conversions a l’Islam; els regnes de taifes; i el Comtat d’Urgell. A més, té un guió narratiu orientat a proporcionar al visitant una experiència activa, i mostrant la història des d’una perspectiva visualment atractiva i accessible a tots els públics.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ferit crític un motorista en accidentar-se al Maresme

Notícia següent

Liberals remarca l’aposta per Grifols i també per la ramaderia en la reunió de poble a Ordino

Notícies relacionades