Balaguer celebra una nova edició del Forma

Per aquesta tercera edició i primera del format Forma singular, es proposa un esdeveniment de cap de setmana

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La ciutat de Balaguer celebra una nova edició de Forma. Espais d’Art Contemporani els propers 6, 7 i 8 d’octubre, amb un format breu de l’esdeveniment per tal d’adaptar-se a la nova periodicitat del Forma, que passa a ser bianual.

Per aquesta tercera edició i primera del format Forma singular, es proposa un esdeveniment de cap de setmana, que començarà el divendres 6 d’octubre a les 19.30 h amb la inauguració a l’església de Sant Josep, i finalitzarà el diumenge dia 8 d’octubre al vespre.

Per a emmarcar aquest format breu en el context de la convocatòria, s’ha optat per convidar un dels artistes o col·lectius seleccionats en alguna de les edicions anteriors, i fer una proposta conjunta amb el comissariat i l’organització, treballant a partir de la conceptualització de l’edició anterior, ‘Balaguer, ciutat de memòria’.

En aquest sentit, s’ha convidat el col·lectiu MITO, format per Joan Deulofeu, Quim Bonastra i Enrique Baeza, els quals van participar en l’edició 2022 amb la proposta Monument, la qual estava situada al passeig de l’Estació. La seva proposta qüestionava el concepte de monument com a dipositari a l’espai públic de la memòria col·lectiva. A partir del treball amb lemes revolucionaris, amb Monument els artistes s’enfrontaven a una disjuntiva: la creació d’una memòria col·lectiva de les lluites, capturada i fagocitada per part dels mercats i els poders polítics, o la desactivació de la parcialitat, simplicitat i puresa del concepte monument. En aquest sentit, l’obra Monument era un antimonument, que a partir de la lliure interacció del públic amb la instal·lació, tenia com a finalitat formar noves aliances, noves relacions i noves subjectivitats.

En aquesta edició presenten la proposta ‘Is Memory an Algorithm?’ la qual estarà ubicada a l’església de sant Josep, al carrer del Miracle. La instal·lació proposa un espai per a la reflexió entorn a la dificultat d’historiar el present, i com ens hi enfrontem a partir de la sobreinformació que impera en el món actual.

D’altra banda i quant a les activitats paral·leles previstes, un any més la Fundació Sorigué col·labora amb el Forma. Enguany es farà una visita lliure a Planta, el mateix divendres abans de la inauguració amb dos torns, a les 17 i a les 18 h.

Una altra de les activitats paral·leles previstes és la taula rodona titulada ‘La conservació de la memòria’ a la plaça Comtes d’Urgell el dissabte a les 19 h, en la que participaran els membres de MITO Collective i les tècniques del Museu de la Noguera.

El programa d’activitats seguirà el diumenge a la tarda amb la cloenda, en la que es farà una sessió de música techno a càrrec d’A&B live, al carrer del Miracle a partir de les 19 h.

La instal·lació ‘Memory’ de MITO Collective es podrà visitar dissabte i diumenge de 10 a 14 h i de 17 a 20 h a l’església de Sant Josep.