Balaguer celebra la Jornada d’Estudi Rei Pere el Cerimoniós

Balaguer acull aquest cap de setmana la festa medieval de l’Harpia i enguany es commemoren els 700 anys de la construcció del convent de Sant Domènec de Balaguer

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Balaguer acull aquest cap de setmana la festa medieval de l’Harpia. El tema que articula l’edició d’enguany és la commemoració dels 700 anys de la construcció del convent de Sant Domènec de Balaguer (1323 – 2023) i sobre el qual gira la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós amb el títol ‘Temps de Predicadors’.

 

La celebració de l’Harpia ha començat avui divendres amb la participació dels centres educatius de la ciutat, amb propostes diverses com la visita a l’Arxiu Comarcal i al safareig de la Reguereta, o un taller de ceràmica a la plaça del Mercadal.

 

Quant a la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, ha començat aquest matí a la sala d’actes de la Paeria amb les ponències del Dr. Joan Busqueta ‘Notes al voltant del monestir de sant Domènec’ i ‘En temps del Papa Joan XXII’. Seguidament, la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha ofert una visita comentada al convent.

 

A la tarda, es farà l’activitat ‘Història sota els porxos’ al claustre del convent de sant Domènec, amb la ponència ‘Art i poder: els projectes artístics dels comtes d’Urgell’ a càrrec del Dr. Alberto Velasco.

 

La següent ponència, titulada ‘Completament separades de les mirades públiques i mundanes’ ha anat a càrrec de la Dra. Karen Stober de la Universitat de Lleida; i finalment el Dr. Pau Castell, de la Universitat de Barcelona, ha dut a terme la darrera ponència de la jornada titulada ‘Nicolau Eymeric i la persecució de l’heretgia en temps del Cerimoniós’. Finalment, al vespre a l’església de sant Josep, es podrà veure un espectacle sobre la realització d’una pintura al fresc, a càrrec de Josep Minguell i Affresco Teatre.