Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Balaguer celebra la 3a Nit de la Cultura

Avatar photo
La nit ha finalitzat amb un videoresum dels actes culturals de la ciutat el 2023, i un parlament d’agraïment per part de la paera en cap, Lorena González

La ciutat de Balaguer ha celebrat aquest passat dissabte la 3a Nit de la Cultura a l’església de sant Domènec. L’acte ha començat amb el nomenament dels projectes seleccionats per a rebre les Beques de Suport a la Creació, que atorga la Paeria amb la voluntat de promoure projectes multidisciplinaris que atansen la creació, l’art, la literatura i la música a la ciutadania.

Aquestes beques s’han concedit enguany als projectes presentats per Arnau Millà, Àngels Farrerons, Produccions Griot, Salvador Gabarrella, Olga Montoliu, Marta Palací i Àlex Rubio. Després s’ha fet la representació d’un fragment de l’obra de teatre Samurai, interpretat per Javier Lázaro, i sota la direcció i dramatúrgia de Ferran Joanmiquel Pla, obra seleccionada en l’edició anterior de les beques.

Seguidament s’han lliurat els premis Ziryab Ciutat de Balaguer, en les categories de conte llegendari i composició musical per a conjunts instrumentals infantils. En la de conte llegendari han estat premiats Joan Biscarri com a accèssit amb el relat titulat ‘Traspàs’, i Àlvar Llobet com a primer premi amb el relat ‘El revisor de la memòria’. En la categoria de composicions musicals, ha estat guardonat Òscar Ferrer amb l’accèssit per la peça ‘Suite del tren fantasma’, i Aleix Puig Caminal amb el primer premi per la composició ‘Suite de la locomotora encantada’. 

Després del lliurament de la 12a edició dels premis Ziryab, el Quartet de Flauta l’Escola Municipal de Música interpretarà ‘La vida de l’home gros’ de Laia Guillem Pieres, obra premiada Ex aequo a l’11a edició dels premis.

El següent guardó que s’ha lliurat han estat els Premis Comte Jaume d’Urgell, els quals reconeixen a persones i a entitats dels Països Catalans, que per la seva força cultural, la seva original trajectòria i la gran capacitat de comunicació de la seva feina i obra, contribueixen a fer més gran i més rica la xarxa natural i real dels països de parla catalana i dels seus ciutadans.

En aquesta edició, els premis Comte Jaume d’Urgell s’han atorgat en categoria col·lectiva Ex aequo a Plataforma per la Llengua, per la promoció de la llengua catalana com a eina de cohesió social, treballant en els diferents territoris de parla catalana des d’una perspectiva transversal: en l’àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l’acollida i l’arrelament lingüístic dels nouvinguts, en les universitats i l’educació i en les administracions, entre altres àmbits d’actuació.

Actualment, l’entitat compta amb diferents comissions temàtiques de voluntaris, té grups locals en desenes de poblacions i s’estructura en cinc delegacions territorials: en té al Principat de Catalunya, la Catalunya Nord, el País Valencià, a les Illes Balears i a l’Alguer. També a Obra Cultural balear, per la promoció de la llengua i la cultura pròpia, la defensa del dret de les Illes Balears a l’autogovern i la seva tasca a favor de l’autonomia i del reconeixement de la personalitat nacional de les Illes Balears tenint com eixos principals la llengua, la cultura i el país.

En categoria individual se li ha fet entrega a Josep M. Benet i Ferran, periodista i empresari de mitjans de comunicació, més conegut com a Tatxo Benet, per exercir un actiu mecenatge, amb adquisicions d’obres com Presos políticos en la España contemporánea de Santiago Sierra, obra censurada a la fira ARCO, punt de partida de l’adquisició d’altres obres d’art igualment retirades o vetades a l’exposició pública. L’any 2020 va obrir la llibreria i espai cultural Ona, que recuperava el nom i l’esperit de la històrica llibreria catalana. Des del 2021 és propietari de l’editorial Navona.

Finalment, s’ha lliurat el Premi d’Honor de la Cultura, el qual ha estat concedit a Josep Vallverdú per la seva llarga trajectòria en el món literari, essent un referent de la cultura catalana. 

La Nit de la Cultura ha finalitzat amb un videoresum dels actes culturals celebrats a la ciutat durant 2023, i un parlament d’agraïment per part de la paera en cap de la ciutat, Lorena González

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Obre al públic el nou parc de la Colònia Castells de Barcelona

Notícia següent

ACCIDENT LABORAL | Un home mor asfixiat amb les branques d’un arbre

Notícies relacionades