Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

Arriba a la UdL l’última carta manuscrita de Màrius Torres

Avatar photo

En fa donació la família del seu sastre, a qui va escriure 18 dies abans de morir

L’11 de desembre de 1942, divuit dies abans de la seva mort, Màrius Torres escrivia al seu sastre, Ramon Jové, des del sanatori de Puigdolena per dir-li que tot i alguns detalls a polir el ‘trajo’ que li havia fet arribar li queia “que ni pintat” i aprofitava també per desitjar-li bones festes. Les propietàries de la missiva, Conxita Navarro Tarrats i Carol Feixa Jové -neboda i neta respectivament de Jové-, van contactar amb la Càtedra Màrius Torres (CMT) de la Universitat de Lleida (UdL) per fer donació de l’original manuscrit a la Biblioteca de Lletres perquè passés a formar part del Fons Màrius Torres de la UdL i assegurar-ne la seva preservació.

L’anècdota que motiva la tramesa de la carta no és especialment rellevant, però el seu contingut és interessant per dos motius: d’una banda, perquè la redacció presenta els trets proverbials de la politesse de Torres que, per justificar alguns petits defectes del vestit, afirma que han estat els amics del sanatori que els han trobat “a força de buscar-ne”; de l’altra, perquè Torres hi parla del futur sense cap indici premonitori: “que un altre any siguem més colla a menjar… el racionament! de Nadal”, explica el director de la CMT, Joan-Ramon Veny.

Aquest original afegeix Veny, adquireix un valor afegit important perquè es tracta de la darrera carta autògrafa conservada del poeta, datada un dia després de l’última manuscrita coneguda fins ara: la que va escriure al seu amic Joaquim Gili el 10 de desembre d’aquell any.  Existeix encara una carta posterior, a Joan Sales, del 14 de desembre de 1942, de la qual, però, no s’ha conservat l’original sinó una transcripció mecanografiada que devia fer el mateix Sales o algú del seu cercle, potser quan preparava l’edició de les seves Cartes a Màrius Torres.

La carta de Torres a Jové passarà a formar part del gruix de cartes custodiades al Fons Màrius Torres de la UdL accessible al web de la Biblioteca virtual dedicada al poeta i metge lleidatà, on se’n poden consultar unes 800 digitalitzades, emeses i rebudes per Màrius Torres i membres de la seva família. Les cartes originals estan dipositades a la Biblioteca de Lletres, juntament amb la resta de documentació del seu llegat.

La darrera donació de correspondència a la CMT va tenir lloc l’octubre de 2019, quan Helena Malagon Perenya, filla de la cosina d’en Màrius, Helena Perenya Pàmies, va lliurar a la UdL diversos poemes mecanoscrits i set cartes que el poeta va escriure entre 1937 i 1941 a la seva mare, al seu pare -Javier Malagon- i a una amiga del matrimoni, per a la seva conservació i difusió.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × 2 =

Notícia anterior

Les zones blaves d’Igualada seran gratuïtes durant tot el mes d’agost

Notícia següent

Roses distribueix cendrers reutilitzables entre els usuaris de les platges

Notícies relacionades