Dimarts, 29 d'abril de 2025
És notícia

Arrenca la 28a Setmana de la Ciència a Lleida

Avatar photo

El 2 de novembre de 2001 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 10 de novembre com a Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el Desenvolupament. Aquesta jornada ofereix una oportunitat per demostrar al públic en general per què la ciència és rellevant per a la seva vida quotidiana i participar en el debat sobre temes relacionats.

A Lleida, en el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un conjunt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions o tallers científics, entre d’altres. Una gran oferta científica amb diferents formats a l’abast de tothom. La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.

L’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida arranca avui la 28a Setmana de la Ciència fins al 19 de novembre. Per començar, un concurs de relats curts que té com a objectiu fer palesa la importància de l’ús de l’expressió escrita en totes les àrees del currículum. El X Concurs de relats curts: “Me’n contes un de ciència?”. Un concurs que consisteix en exposar un relat curt sobre ciència, amb temps per participar-hi fins aquest diumenge 12 de desembre.

En quant als tallers i activitats, hi ha dos blocs adreçats a alumnes d’ESO, Batxillerat i FP i un altre bloc per a alumnes de Primària. En el primer, s’exposen 13 activitats relacionades amb la ciència i en el segon bloc tallers sobre l’aigua o jocs de taula.

Per exemple, aquest mateix dilluns, dia 13 de novembre (de 10 a 12 hores), s’organitza el taller ‘Vols conèixer les reaccions químiques?’. Una reacció química és un procés pel qual una o més substàncies químiques es transformen en altres amb propietats diferents. Les reaccions químiques formen part de la nostra vida i el seu estudi a petita escala ens ajuda a entendre moltes coses. En aquesta activitat els alumnes coneixeran diversos tipus de reaccions químiques a partir de productes quotidians i aprendran a distingir-les. La responsable del taller és Rosa Cuadros, professora de l’EPS al Campus Igualada. Aquest taller serà de manera presencial i es celebrarà al Laboratori de química del Campus d’Igualada. El taller tornarà a fer-se el divendres dia 17.

En la passada edició, un total d’onze nenes i noies, de primària i de secundària de nou centres educatius de les comarques de Lleida i de l’Anoia, es van endur els premis del IX Concurs de relats breus, en el marc de la 27a Setmana de la Ciència. Van participar-hi 17 centres educatius (escoles i instituts) i van optar als premis 77 relats, dels quals 38 eren en català, 22 en castellà i 17 en aranès. Tots els relats van tractar al voltant de les temàtiques proposades: La innovació i el coneixement local com a motor de creixement, l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al desenvolupament sostenible, el centenari del naixement del primatòleg, Jordi Sabater Pi, i els cent anys del naixement de la microbiòloga nord-americana, Esther Lederberg.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Denunciats dos tallers mecànics que funcionaven il·legalment a Tortosa i Riudoms

Notícia següent

El Port de Tarragona participa activament en la ‘7th Emergency Management for Maritime Summit’

Notícies relacionades