L’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, tanca aquest diumenge les seves portes amb la visita de 30.000 persones. La directora del certamen, Carolina López, ha destacat el creixement de l’àmbit professional de la mostra per la quantitat de projectes presentats a l’Incubator i la bona resposta del públic en les conferències. L’Animac ha projectat 226 films durant els quatre dies de durada del certamen amb una programació que també ha comptat amb conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles en diferents equipaments culturals de la capital del Segrià. L’organització atorgarà el Premi Trajectòria 2025 al dibuixant valencià Javier Mariscal en una gala a la Llotja de Lleida aquest diumenge al vespre.
Durant una atenció als mitjans de comunicació, López ha fet referència a la qualitat de les conferències a càrrec d’artistes “rellevants” del sector. “Hem fet ple en algunes conferències”, ha dit la directora del certamen, qui també ha explicat que els cineastes “han compartit el seu coneixement amb molts espectadors”. Així mateix, López ha destacat l’edat dels visitants. “L’Animac és el festival d’animació amb més trajectòria de l’Estat i també el més jove”, ha dit. Pel que fa al volum de visitants, l’edició d’enguany ha assolit xifres similars a les de l’any passat.
Tot i que les diferents sales de projeccions són “el pal de paller” del certamen, enguany s’ha reforçat l’‘Animacrea’ amb més tallers. De fet, el moviment d’infants i famílies que han visitat aquest espai ha estat constant al llarg de tot el matí d’aquest diumenge. “No només es mostren pel·lícules, també s’incideix en la indústria de l’animació i els futurs cineastes”, ha manifestat la regidora de Cultura de la Paeria de Lleida, Pilar Bosch.
Així mateix, Bosch ha reconegut que el repte del cinema d’animació és que el públic general l’assumeixi com a propi. “Molta gent l’associa al cinema infantil. És un cinema que té totes les possibilitats per explicar històries d’adults amb eines que no té el cinema tradicional”, ha dit.
Concretament, l’Animac ha projectat set llargmetratges, cinc migmetratges i 214 curtmetratges, d’entre els quals cinc han estat premières mundials, 67 estrenes a Espanya, 50 a Catalunya i tres internacionals.
L’edició d’enguany va rebre 721 films en convocatòria oberta –159 més respecte l’any anterior–, procedents d’una setantena de països com França, Espanya, el Regne Unit, els Estats Units, Alemanya i el Canadà. La temàtica d’enguany ha girat entorn la mirada profunda sobre la connexió humana amb el regne animal.
Tallers i activitats paral·leles
A banda de les projeccions, el programa de l’Animac ha inclòs altres activitats com conferències dels directors i productors d’animació Isabel Herguera, Isaac King, Jordi Solanes i Eduardo Puertas, així com converses amb cineastes i tallers d’il·lustració amb aquarel·la, enquadernació artesanal, serigrafia sobre tela i creació de fanzín.
A més, l’Incubator ha estat l’espai de trobada entre creadors emergents i destacats professionals de la indústria de l’animació, mentre que l’espai Animacrea ha permès als visitants experimentar amb els tallers d’escoles d’animació, entitats i empreses del sector.
Com a novetat, la mostra també ha programat vuit curtmetratges dirigits especialment al públic sènior i l’Open Screen ha projectat en obert films i sèries familiars. Així mateix, s’ha repetit la iniciativa ‘Animac Tranqui’ amb projeccions pensades per oferir una experiència inclusiva a persones amb necessitats especials.
Premi Trajectòria per a Javier Mariscal
El dibuixant valencià i autor de la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona, Javier Mariscal, recollirà el Premi Trajectòria 2025 de l’Animac en el marc de la gala de cloenda del certamen aquest diumenge al vespre. D’aquesta manera, Mariscal se suma al duo canadenc d’animadores Wendy Tillby i Amanda Forbis, reconegudes amb el Premi Honorífic, i a l’artista, directori animador Gianluigi Toccafondo, distingit amb el Premi Animation Master.